M
mimek4
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Mój 15 letni syn i jego kolega z klasy, otrzymał wezwanie na policje jako podejrzany o zniszczenie mienia (płotu)oraz kradzież jednego z elementów płotu(przęsła)zanim otrzymał wezwanie o owych zniszczeniach dowiedział sie od grupy gimnazjalistów wczesniej wezwanych na policje jako podejrzani,grupa ta prubowała ich straszyc sugerując ze mają obciązyc siebie winą gdyz oni i tak znajda sobie świadków.Świadkiem w sprawie jest kolega z klasy który zeznał ze chłopcy sami opowiedzieli mu podczas zajęc w szkole ze dokonali zniszczenia.Poprzedni podejrzani równiez zeznali przeciwko mojemu synowi i jego koledze powołując sie na słowa świadka.W czasie przesłuchania mój syn i kolega nie przyznali sie do winy .Przy drugim przesłuchaniu doszło do konfrontacji pomiędzy podejrzanymi a świadkiem,podejrzani nie zmienili swoich zeznań natomiast świadek stwierdził ze o całym zajsciu powiedział mu mój syn a nie jak w poprzedniej wersji obaj koledzy.Świadek nie jest w stanie podac dokładnej ani przybliżonej daty owej rozmowy.Sprawa poszła do sądu i tu moja prośba:czy jako rodzic mam prawo przeczytania zeznan świadka oraz poprzednich podejrzanych ?, czy można skierowac sprawe do sądu na podstawie zeznan i braku dowodów ?, czy kiedy dostane wezwanie do sądu powinnam postarac sie o adwokata? czy moge sama reprezentowac syna w sądzie? czy gdybym zrobiła synowi badanie poligraficzne to moge ich wynik dołączyc do akt? Bardzo prosze o porade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!