małżenstwo a świadczenia na dziecko

• Autor wątku Autor wątku magi13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magi13

Stały bywalec
Odpowiedzi
798
mam pyatnie dotyczące mojego kolegi. Kolega ożenił się z rozwódką która ma dziecko z poprzedniego małzeństwa-dziewczynke. ojciec tej dziewczynki ma ograniczone prawa rodzicielskie, nie interesuje sie małą i nie płaci alimentów. na dziewczynke przyznana jest zaliczka alimentacyjna.jednak kiedy mój kolega ożenił się z mamą tej dziewczynki czyli tą rozwódką to wstrzymano wszystkie świadczenia na tą dziewczynke ( zaliczke alimentacyjną, rodzinne, dodatek dla matki samotnie wychowywującej dziecko). jestem wstanie zrozumiec wstrzymanie dodatku dla matki samotnie wychowywującej bo w dniu ślubu przestała być samotna, ale zaliczke alimentacyjna czy rodzinne??na dobra sprawe wygląda to tak jakby biologiczny ojciec pozbył sie problemu a mój kolega żeniąc sie z tą panią nagle nabył obowiązki wobec dziecka które jeszcze prawnie nie jest jego. co robic w takiej sytuacji??

Cóż... Sytuacja prawidłowa! Z punktu widzenia prawa,kolega utrzymuje teraz rozwódkę!
Spójrz na kobietę,która wyszła za mąż za faceta,który płaci alimenty na pseudo swoje dzieci z poprzedniego małżeństwa,związku "wolnych strzelców",względnie błędów w Agencji Towarzyskiej?
To samo? Bez sensu i typowo polskie? :roll:

Zaliczka alimentacyjna nalezy sie jezeli dochod w rodzinie nie przekracza na osobe 500 pare zloty.A dalej nie jestem pewna ale chyba osobie wolnej,czyli rozwodce,czy w separacjii orzeczonej przez sad,czy osobie samotnie wychowujacej dziecko,a nie jak w tym przypadku mezatce.
Pozdr.

Żadna zaliczka alimentacyjna nie należy się mężatce!
Jasne, rzućmy hasło: Zaliczka alimentacyjna dla wszystkich! :what:

[cytat="dzwandzia"]Zaliczka alimentacyjna nalezy sie jezeli dochod w rodzinie nie przekracza na osobe 500 pare zloty.A dalej nie jestem pewna ale chyba osobie wolnej,czyli rozwodce,czy w separacjii orzeczonej przez sad,czy osobie samotnie wychowujacej dziecko,a nie jak w tym przypadku mezatce.
Pozdr.[/cytat]
Hmm... Chyba chodziło o zasiłek rodzinny... Zasiłek może dostać też mężatka, jeśli dochód rodziny nie przekracza ok 503zł netto /osobę.
Natomiast alimenty czy zaliczka alimentacyjna przestaje obowiązywać z dniem powtórnego zamążpójścia kobiety, bo od tego dnia to "nowy tatuś" bierze na siebie odpowiedzialność za matkę i dziecko.... Nie całkiem fair, ale jak już zostało powiedziane: tak to już jest w naszej kochanej Polsce :beer:

Dokładnie tak jest,mężatce zaliczka alimentacyjna nie przysługuje. Także organ postąpił prawidłowo,wydają taką decyzję.

Powrót