malzenstwo dla wizy

• Autor wątku Autor wątku amber-amber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amber-amber

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam serdecznie. Znalazlam sie na tym forum przypadkiem, poniewaz pilnie potrzebuje pomocy w sytuacji w jakiej sie znalazlam.
Otoz moj maz mnie oszukal ( wzial ze mna slub tylko dla wizy), ale wszystko po kolei.

Z moim obecnym partnerem poznalam sie kilka lat temu ( obywatel Iranu ). Wiadomo, na poczatku wszystko ladnie i pieknie.
Po jakims czasie moj obecny maz mi sie oswiadczyl i powiedzial, ze nie wyobraza sobie zycia beze mnie, a jedyna przeszkoda jest brak wizy ( przebywal w anglii nielegalnie ).
Ja glupia i naiwna mu uwierzylam i po jakims czasie wzielismy slub.
Niestety, po okolo 1,5 roku malzenstwa zaczelo sie psuc miedzy nami , ale moj maz caly czas sie tlumaczyl ciezka praca, problemami w rodzinie, troska o nasza przyszlosc itp no i jakos ciagnelismy ten nasz woz razem.

2 tygodnie po naszej 3 rocznicy slubu moj maz zasmial mi sie w twarz i oswiadczyl, ze teraz to on ma juz droge otwarta to przyszlosci i juz nie musi byc ze mna, poniewaz po okresie 3 pelnych lat od zawarcia malzenstwa ( nawet jak wezmiemy rozwod ) on moze legalnie zostac w uk i starac sie o brytyjski paszport.

dodatkowo, moj maz pod moja nieobecnosc spakowal co cenniejsze przedmioty z naszego mieszkania, wzial wspolnie oszczedzane pieniadze i sie ulotnil.

Teraz sie zastanawiam nad dwoma kwestiami:
-jak tutaj zorganizowac rozwod i dostarczyc mu pismo rozwodowe, jesli nie znam jego agresu
-oraz czy jest jakas szansa, aby zablokowac mu wize?

moj maz zachwal sie perfidnie, klamiac , oszukujac przez 5 lat wspolnego zycia, okradl mnie i nic sobie z tego nie robi.

Jesli ktos sie orientuje w sprawach wizowych bede wdzieczna za kazda informacje.

Dziekuje

1.Zgłoś na Policję kradzież
2.Zgłoś zaginięcie osoby (ustalą miejsce pobytu)
3.Podaj o rozwód

Rozumiem ze miał Eea family permit, a następnie eea2?
Jeśli tak to bedzie potrzebował rozwodu i twoich payslipow, p45,p60. Wiec jego wiza nie jest jeszcze zaklepana. Bez tego bedzie miał problemy.
Proponuje kontakt z Home office, opisz im sytuacje moze bedą go mieli na oku.

Marian, czy orientujesz sie jak to wyglada w sytuacji, gdy nie znam nowego adresu mojego jeszcze meza? Niestety, aby rozwod mogl ruszyc to moij maz musi otrzymac pozew z sadu.

Do Boloney- ja pracuje jako self-employer ( samo zatrodniona ).
Postanowilam nie pomagac mezowi w uzyskaniu dokumentow, poniewaz skoro on mnie oszukiwal przez taki okres czasu, dlaczego ja mam mu ulatwiac wszystko.
Ja juz schowalam wszystkie swoje dokumenty, wszystkie moje payslipy, rozliczenia, kontrakty na mieszkania itp.

Wchodzac na strone home office mozna znalezc informacje, ze jesli ja wyjezdzam za granice ( w tym przypadku powrot do PL), wowczas moj maz ma obowiazem powiadomin HO o tym ( znajac mojego meza on tego nie zrobi ).
Ja natomiast zastanawiam sie nad wyslaniem listy do Home Office wraz z jego wszystkimi danymi, i niech oni coz z tym robia, ale jesli HO wysle mojego meza do syrri to jak ja zalatwie sobie rozwod?

amber-amber
Powinnaś zgłosić w biurze gdzie zajmują się obcokrajowcami oni ustalą jego miejsce pobytu
i się nim zajmą nie zwlekaj.
powodzenia

Dziekuje Marian1.
Mam nadzieje, ze jakos pozalatwiam te wszystkie sprawy.

ja też wzielam slub z obcokrajowcem w uk i po 4 miesiacach po slubie stweirdzil ze to tylko dla wizy. ne moge z tym nic zrobic prawda? rozwod mozna wziac po 2 latach.. prosze o jkies szczegoly.

Boloney napisał:
Rozumiem ze miał Eea family permit, a następnie eea2?
Jeśli tak to bedzie potrzebował rozwodu i twoich payslipow, p45,p60. Wiec jego wiza nie jest jeszcze zaklepana. Bez tego bedzie miał problemy.
Proponuje kontakt z Home office, opisz im sytuacje moze bedą go mieli na oku.
Co oznacza dokładnie wiza family permint, eea2, oraz payslipy, p45 i p 60? Możesz to wytłumaczyć? Mam też do was pytanie. Czy Pakistańczyk po ślubie może po uzyskaniu wizy sam wyjechać do UK, czy tylko z żoną może wjechać do UK na wizie family? Bardzo ciężko mi jest znaleźć odpowiedź na to pytanie w sieci. Niby jest wszytko, a tego nie ma. I jeszcze jedno pytanie, czym się różni wiza permint family od member? Mnie też zamierza poślubić Pakistańczyk i wiem, że on ma w planach wyjechać ze mną rzekomo po ślubie do UK. Nie wiem jednak czy to jest prawda, bo nie wiem, czy na wizie może on sam lecieć do Anglii. Proszę was o odpowiedź. Pozdrawiam

Twoja sytulacja nie podlega pod przepisy Wielkiej Brytanii.

Odpowiedzi na Twoje pytanie szukaj w dziale prawa administracyjnego Polski. Jezeli zadno z Was nie mieszka na stale w uk to o EEA family permit nie mozesz starac sie w uk.

Eliss napisał:
Odpowiedzi na Twoje pytanie szukaj w dziale prawa administracyjnego Polski. Jezeli zadno z Was nie mieszka na stale w uk to o EEA family permit nie mozesz starac sie w uk.

Jak nie jak tak. Przeciez moga mieszkac gdziekolwiek na swiecie i chciec przeprowadzic sie do UK i wtedy jej maz bedzie mogl sie starac o family permit na wjazd do UK bo jego zona jest polka. Dopiero pozniejsze aplikacje o eea2 wymagaja pobytu w UK. O family permit nalezy zlozyc w ambasadzie UK odpowiedniej do miejsca pobytu.

letisja napisał:
Co oznacza dokładnie wiza family permint, eea2, oraz payslipy, p45 i p 60? Możesz to wytłumaczyć? Mam też do was pytanie. Czy Pakistańczyk po ślubie może po uzyskaniu wizy sam wyjechać do UK, czy tylko z żoną może wjechać do UK na wizie family? Bardzo ciężko mi jest znaleźć odpowiedź na to pytanie w sieci. Niby jest wszytko, a tego nie ma. I jeszcze jedno pytanie, czym się różni wiza permint family od member? Mnie też zamierza poślubić Pakistańczyk i wiem, że on ma w planach wyjechać ze mną rzekomo po ślubie do UK. Nie wiem jednak czy to jest prawda, bo nie wiem, czy na wizie może on sam lecieć do Anglii. Proszę was o odpowiedź. Pozdrawiam

Jesli tt nie bedziesz mieszkala w UK on sam tutaj nie wjedzie bo go nie wpuszcza.
Family permit to wiza dla czlonka rodziny. Eea2 to oznaczenie aplikacji ale dla ciebie jeszcze odlegla sprawa zapomnij o niej poki co. Payslip to kwit od wyplaty, p45 i p60 tez dla ciebie odlegle, dowiesz sie na koniec roku podatkowego jak juz bedziesz pracowac w UK. Skoro myslisz ze chce cie dla wizy to po co za niego wychodzisz?

Dzięki za odpowiedź, ale pytam o to dlatego, ponieważ po ślubie Pakistańczyk chciałby wylecieć do Anglii dlatego po ślubie chce się ubiegać o wizę do Anglii. On pracował w Anglii kiedyś a teraz przebywa w Polsce. W Polsce o dziwo-przez 2 lata nie dają mu decyzji o legalnym pobycie w Polsce i doczekać się nie może. Podejrzewam, że on dla wizy chce ze mną wziąć ślub. Więc chyba o tą wizę mógłby się ubiegać w ambasadzie brytyjskiej w Warszawie, gdzie przebywa?

letisja napisał:
Dzięki za odpowiedź, ale pytam o to dlatego, ponieważ po ślubie Pakistańczyk chciałby wylecieć do Anglii dlatego po ślubie chce się ubiegać o wizę do Anglii. On pracował w Anglii kiedyś a teraz przebywa w Polsce. W Polsce o dziwo-przez 2 lata nie dają mu decyzji o legalnym pobycie w Polsce i doczekać się nie może. Podejrzewam, że on dla wizy chce ze mną wziąć ślub. Więc chyba o tą wizę mógłby się ubiegać w ambasadzie brytyjskiej w Warszawie, gdzie przebywa?

Moglby ale nie wjedzie do UK bez ciebie na family permit.

Dzięki Boloney. Ja wiem, że on chce do Anglii lecieć. Mówił mi o tym. Okłamał mnie z takimi rzeczami jak: legalny pobyt w Polsce (okazało się że cały czas przez 2 lata zdobyć go nie może i ma decyzje odmowne), oraz okłamał mnie, że pracuje legalnie w Polsce. Mówił, że kartę pobytu by dostał, ale coś mi tu nie pasuje, bo po co mu karta pobytu skoro o wizę do Anglii chciałby się ubiegać. Czy oprócz Permint mógłby jeszcze jakieś inne korzyści z małżeństwa mieć i starać się o jeszcze inne rzeczy? Moderator mi napisał tu na forum, że jeśli on i ja jesteśmy w Polsce, to nie może ubiegać się o permint, ponieważ nie mieszka w UK...

Boloney napisał:
Jak nie jak tak. Przeciez moga mieszkac gdziekolwiek na swiecie i chciec przeprowadzic sie do UK i wtedy jej maz bedzie mogl sie starac o family permit na wjazd do UK bo jego zona jest polka. Dopiero pozniejsze aplikacje o eea2 wymagaja pobytu w UK. O family permit nalezy zlozyc w ambasadzie UK odpowiedniej do miejsca pobytu.

On bez niej nie wjedzie na family permit bo to ona powinna o takowe wystapic , a na wjazd do niej nie moze sie starac bo ona tu nie mieszka.

Chyba,ze postara sie o zwyczajna wize na wjazd do kraju.

Ostatnia edycja:
Eliss napisał:
On bez niej nie wjedzie na family permit bo to ona powinna o takowe wystapic , a na wjazd do niej nie moze sie starac bo ona tu nie mieszka.

Chyba,ze postara sie o zwyczajna wize na wjazd do kraju.
Eliss obawiam sie ze cos ci sie pomieszalo. Nie ma koniecznosci mieszkania w UK zeby moc zlozyc o wize uzywajac prawa europejskiego. Twoje wypowiedzi sugeruja ze jesli obywatel unii nie mieszka w UK to jedyna opcja partnera takiego delikwenta jest aplikowanie uzywajac domestic law. kiedy oboje chca sie przeprowadzic taki ktos moze korzystac z praw partnera panstwa czlonkowskiego i niezaleznie od tego gdzie teraz sa moga zlozyc o family permit.

Bo malzonek nie musi sie starac o family permit tylko o zwykla wize , na wjazd do uk.

Jezeli chodzi o family permit to mozna sie starac o takowe , ale albo na wjazd ze wspolmalzonkiem albo na dolaczenie do wspolmalzonka. Nie wiem czy Pakistanczyk dostanie family permit, jezeli sam bedzie chcial pojechac do uk. Zwlaszcza, ze pytajaca sugeruje, ze sama nie wybiera sie do uk i sa to plany jej przyszlego malzonka.

Powrót