Małżeństwo dla zdobycia legalnego pobytu!!!

• Autor wątku Autor wątku mtito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mtito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jestem mężatka od prawie5 lat, jest to małżeństwo zorganizowane jedynie z powodu nabycia obywatelstwa w UK (mąż jest obywatelem północnej Afryki był tu nielegalnie)do momentu kiedy nie posiada paszportu angielskiego nie ma mowy o rozwodzie(pełne 5lat), problem polega na tym ze w zeszłym roku nabyłam mieszkanie a pod koniec tego roku rodzice chcą mi przekazać w formie darowizny grunty rolne. oczywiście rodzice nie maja zielonego pojęcia o moim małżeństwie , a zależy im na tym by ziemia nie podlegała w przyszłości do podziału z małżonkiem , jak moja sprawa ma się w świetle prawnym , czy w momencie rozwodu małżonek będzie miał prawo do ubiegania się o podział majątku, czy mogę zastrzec sobie posiadanie mienia, powiem jeszcze ze ślub był kościelny mamy akt ślubu na podstawie którego wyrabiamy wszelkie papiery , małżonek jest muzułmaninem..??? proszę o pomoc i poradę !!!!

Jeżeli będziesz miała akt Notarialny na siebie to jest twoje wyłącznie

Jeśli ślub miał tylko formę wyznaniową (kościelną) to nie rodzi on żadnych obowiązków w sferze prawnej

Tak , akt notarialny mieszkania jest wyłącznie na mnie , ale co jeśli przy otrzymywaniu darowizny notariusz spyta czy jestem panna??? co wtedy , czy fałszywe zeznania będą miały jakikolwiek wplyw w przyszłości??? w razie rozwodu i w razie domagania się przez małżonka podziału majątku????

kolejny problem _ czy akt ślubu kościelnego zawartego za granica PL jest ważny w Polsce???

dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi...

"Jeśli ślub miał tylko formę wyznaniową (kościelną) to nie rodzi on żadnych obowiązków w sferze prawnej" - odpowiedź prosta. W takim przypadku od strony prawnej jesteś panna/wolna. Jeśli malżenstwo było tylko wyznaniowe to jaki rozwód?

tak rozumiem , ale skoro na podstawie aktu ślubu są prowadzone wszelkie procedury nabycia obywatelstwa angielskiego przez małżonka wiec to przecież jest już związek z prawem .

Pewnie się mylisz, że małżeństwa miało tylko skutki wyznaniowe/kościelne. Jeśli wszelkie urzedu uznają akt ślubu, oznacza to że taka zawarte małżeństwo ma też skutki cywilne.

Zresztą średnio to istotne, gdyż w przypadku darowizny małżonek nie ma nic do tego, gdyż jest to Twój majątek osobisty.

powiem tak , jeszcze 4 lata temu akt ślubu kościelnego był brany pod uwagę jeśli chodzi o ubieganie się o prawo pobytu w UK , dziś jest to już zniesione i nie ma takiej możliwości , na tamten czas to była jedyna droga małżonka by moc zdobyć prawo do pobytu w UK.

Jeżeli jest darowizna notarialna na córkę to mąż do tej darowizny nie ma nic
nawet bez zgody nie może się zameldować w tym mieszkaniu.
Do aktu notarialnego jest potrzebny dowód osobisty .
Czy ślub zgłaszałaś w Polsce w USC

w Polsce nie rejestrowałam małżeństwa ale myślę, ze niektóre organy mogą o nim wiedzieć chociażby z tego względu ze wiele razy małżonek miał wystawiana w Polsce wizę.

Dziękuje za wypowiedzi , jestem już spokojniejsza ,pozdrawiam ...

Powrót