małżeństwo mieszane

• Autor wątku Autor wątku woal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W przyszłym roku, zamierzam wziąć ślub w Polsce z obywatelem Niemiec. Mieszkać będziemy w Niemczech. Chciałabym pozostać przy obywatelstwie polskim, chyba że jest opcja podwójnego obywatelstwa? Czy mogę również pozostać przy stałym zameldowaniu w Polsce (jestem współwłaścicielką domu wraz z rodzicami) a w Niemczech mieć meldunek czasowy, tym bardziej, że mój partner wynajmuje mieszkanie. Oboje mamy dzieci z pierszych związków. Moje są już pełnoletnie, mój partner płaci alimenty na swoje dzieci (16 i 9 lat). Czy w razie niemożności płacenia przez niego alimentów istnieje opcja, że to ja będę musiała to robić za niego. Czy sensowne jest zachowanie rozdzielności majątkowej?
dziękuję za pomoc

[cytat:290wetht]
Czy sensowne jest zachowanie rozdzielności majątkowej?
[/cytat:290wetht]
Musisz się liczyć z opcją że jego dzieci będą miały dostęp do jego majątku
a ty wyjdziesz z walizką czy to ci odpowiada .Zameldowanie możesz mieć w Polsce
do czasu gdy nie będziesz pobierać pieniędzy od państwa (socjal itd.)
Na początek w Niemczech dostaniesz pobyt na 5 lat obywatelstwa się nie zrzekasz bo wizę masz bitą do polskiego paszportu tylko po ślubie zmiana nazwiska w paszporcie.

Dzięki za info. :) a co z alimentami, które on płaci? Czy nie ma niebezpieczeństwa przy wspólności majątkowej, że będę musiała płacić je w przypadku, gdy mój partner np. nie będzie miał pracy itp. Co do socjalu mam nadzieję, że nie będę musiała z niego korzystać, pracę mam raczej zagwarantowaną.

Powrót