małżeństwo polskie rozwód we francji

• Autor wątku Autor wątku siniak84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siniak84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam a więc mieszkałem z żoną i 3 dzieci we francj przez 6 lat w tym jedno dziecko urodziło się już za granicą.Pojechaliśmy do polski na święta do rodziny i moja żona oznajmiła że zostaje ,nie udało mi się jej przekonać a musiałem wracać do pracy ,ona bez mojej zgody i wiedzy zapisała dzieci do szkoły od ciotki która mieszka w tychah bez mojej wiedzy wyprowadziła się po 4 miesiącach do swojej matki skutecznie ogranicza mi kontakt z dziećmi poprostu ich nie widuje ani nie rozmawiam od paru miesięcy załozyła w polsce sprawę o alimenty dla niej i dzieci ale odrzucono potem złożyla wniosek o separację i o adwokata którego też jej odmówiono ja złozyłem pozew o rozwód we francji i o odzyskanie dzieci . Żona nic francji nie zabrała prucz najpotrzebniejszych żeczy nie ma pracy żyje u matki która ją utrzymuje dzieci są nastawiane przeciwko mnie nie wiem co mam dalej robić wszystko się ciągnie jak flaki z olejem nie wiem czy mam szanse odzyskac maluchy proszę o jaką poradę :mad: do tego dowiaduję się od obcych że żona wcale się dwiećmi nie opiekuje tyle co do szkoły zaprowadzi po za tym zero zainteresowania jedyne co mogę zrobić to wysyłać paczki żeby dzieci wiedziały że tata jest tam gdzieś i pamięta !

Witaj,
w Twojej wiadomosci nie precyzujesz czego oczekujesz. Porady? Pomocy? czy tylko miejsca gdzie mozesz sie podzielic trudna sytuacja. Bo na pewno nie jest Ci latwo.

Jesli rzeczywiscie wszystkie mozliwosci porozumienia nie sa miedzy Wami sie wyczerpaly to zwroc sie o porade do adwokata. Jest w Tulonie Polka, ktora zajmuje sie sprawami polsko-francuskimi. Mozesz zawsze zadzwonic czy wyslac maila z pytaniem:reklama

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam chcialabym odswiezyc temat.
Napisze w skrocie mieszkamy we Francji 10lat od trzech jestesmy po slubie, obecnie jestem w 6mc ciazy, zaczelo sie miedzy nami psuc jak maz sciagnal swojego ojca tutaj i ten zamieszkal z nami w malym mieszkaniu. O dziecko staralismy sie caly zeszly rok doszlo do kuracji hormonalnej, od kad jestem w ciazy maz raz na tydzien funduje mi raz z ojcem raz sam imprezy alkoholowe, gdzie jak twierdzi sprawdza moja wytrzymalosc dla niego jest to zabawne. Niestety dla mnie nie sama jestem DDA gdzie oboje rodzicow pilo. Podjelam proby rozmowy ale zawsze sie konczy tak ze wymyslam moja wina itp. Moje pytanie brzmi czy moge zlozyc pozew o rozwod we Francji (pobralismy sie w Polsce) jakie beda skutki prawne, niechce orzekania o winie nie jestem osoba msciwa, lub robiaca afere chce sie tylko uwolnic od chorej sytuacji. Po za tym kupilismy tu mieszkanie na kredyt i we dwoje jestesmy wlascicielami jak rozwiazac tu problem wlasnosci. Czy w przypadku pozwu musze miec prawnika, nie wiem tez jak bedzie wygladalo roztrzygniecie praw rodzicielskich.
Z gory dziekuje za odpowiedz

Powrót