malzenstwo z wlochem prawa matki

• Autor wątku Autor wątku mimma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mimma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich obecnych.od 10 lat mieszkam we wloszech w tym roku a dokladnie 23 lipca wychodze za maz za wlocha.postanowilism zrobic podzial majatu tzw intercyze.czytalam na forum ze taka intercyze nalezy spisac przed notariuszem i innym przypadku nie bedzie ona wazna.moze ktos z was przechodzil juz przez to i wie co nalezy zrobic.bardzo prosze o porade.jestem ciekaw rowniez jakie sa prawa matki jezeli dziecko urodzi sie na terenie polski a nie wloch???? czy dziecku urodzonemu we wloszech bedzie posiadalo obywatelstwo polski co musze zrobic w zwiazku z tym po urodzeniu dziecka??? musze je zarejestrowac rowniez w polsce oby miaalo obywatelstwo polski?? i jak odnosi sie do tego intercyza.Dziekuje z gory za jakiekolwiek informacje na te tematy

Witam , w zalzności gdzie będziesz zawierać zwiazek malżeński ,od teg zależy sposób w jaki należy się zabezpieczyć [rozdzielność majątkowa]. Sprawa jest prosta jezeli pobierasz się we Włoszch wystarczy przy zalatwianiu formalnośći zaznacyc o rozdzielnośći majątkowej bez żadnych ceregieli - póżniej uwzglednione jest na akcie ślubu , który otrzymujecie w urzędzie [2 kopie-pilnuj ja oka w glowie ]. Jednak jeżeli pobierać sie będziecie w Polsce sprawa jest nieco dlusza i kosztowniejsza bo musicie spisać ja przed notarjuszem .Słusznie zauważylaś że w inny sposób będzie nie ważna. Obywatelstwo Polskie z zasady dziedziczone po przodkach nawet nawet jeśli ktoś urodzi się po za granicmi państwa .Ustalenie obywatelstwa zależy od obojga rodziców i decyzje należy podjąć przed upływem trzech mieśięcy po urodzeniu dziecka.RODZICE MOGĄ WYRAC OBYWATELSTWO INNEGO PAŃSTWA OBCEGO KTÓREGO OBYWATELEM JEST JEDNO Z RODZICÓW, jeżeli według tego prawa dziecko nabywa jego obywatelstwo.

Sprawy obywatelstwa poza granicami kraju są załatwiane w konsulatach RP.

Powrót