małżeństwo

• Autor wątku Autor wątku EWCIA22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EWCIA22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam. mam małe pytanie dotyczące kwestii aktu małżeńskiego, a konkretniej wspólnoty majatkowej. nie chodzi o to, że nie wierzę iż moje małżeństwo przetrwa, ale jak to się mówi - przezorny zawsze ubezpieczony :wink: czy rzeczy i nieruchomości zakupione przed ślubem zostają moją własnością czy stają się wspólne? co się dzieje w przypadku inwestycji albo środków pienięznych zgromadzonych na koncie bankowym? mam także zawarte umowy ubezpieczeniowe - czy gdyby doszło do rozwodu to zgromadzone tam środki będa ulegały podziałowi czy pozostaną moje? pozdrawiam wszystkich :)

Nieruchomości zakupione przed ślubem stanowią majątek odrębny, przy ewentualnym rozwodzie nie będą stanowiły majątku dorobkowego małżonków i nie będą między nimi dzielone, czyli twoje panieńskie nieruchomości będą tylko twoją własnością. Mąż ewentualnie będzie mógł się starać o zwrot kosztów, które ponieśliście jako małżeństwo na utrzymanie nieruchomości, zwiększenie jej wartości itp. Natomiast jeżeli sprzedasz w ciągu małżeństwa tę nieruchomość, przykładowo mieszkanie i dorzucicie kilka złotych żeby kupić większe to już nowe mieszkanie będzie przedmiotem podziału. Z tytułu, że nowe mieszkanie pochodziło ze środków uzyskanych z majątku odrębnego będziesz się mogła starać i zmianę ustawowych 50% do 50% na korzystniejsze dla ciebie.

Powrót