Małżonek, a prawo do ubezpieczenia zdrowotnego z UP

• Autor wątku Autor wątku Hera03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hera03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałabym aby ktoś mnie odpowiednio nakierował, gdyż w ostatnim czasie usłyszałam pewną wypowiedź i nie wiem czy sensowną a mianowicie.. zakładając że jestem bezrobotną mężatką, chcę się zarejestrować w urzędzie pracy i tutaj - czy mam dzięki tej rejestracji prawo do ubezpieczenia zdrowotnego z tegoż urzędu? ponieważ ostatnio usłyszałam opinię, iż nie mogę ubiegać się o takie ubezpieczenie, dlatego że mam męża,a więc powinnam być ubezpieczona " na niego " ... ma to jakiś sens ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Ogólnie to ma sens. Uprzędy pracy ubezpieczają osoby bezrobotne z kasy państwa. Żeby ją więc jakoś "odciążyć" poszukują takich rozwiązań, w których nie będą musieli za Panią płacić. W pierwszej więc kolejności obowiązek zgłoszenia Pani do ubezpieczenia ciąży na mężu, dopiero później na instytucji publicznej.

Urząd Pracy to nie jest ubezpieczalnia jak przyjęło się w tym kraju. Chodzi o jak najszybsze znalezienie pracy poprzez formę aktywizacji.
Jeżeli zależy Ci tylko no ubezpieczeniu i nie chcesz szukać pracy poprzez PUP to mąż może zgłosić ciebie do ubezpieczenia w zakładzie pracy.

Uzupełniając powyższą wypowiedź, jeżeli chce Pani znaleźć pracę i zależy Pani na rejestracji w PUP, może być Pani zarejestrowana, ale jednocześnie być na ubezpieczeniu zdrowotnym męża.

Emulka napisał:
Uzupełniając powyższą wypowiedź, jeżeli chce Pani znaleźć pracę i zależy Pani na rejestracji w PUP, może być Pani zarejestrowana, ale jednocześnie być na ubezpieczeniu zdrowotnym męża.

Nie prawda.
Jeżeli jesteś zarejestrowana jako osoba BEZROBOTNA to masz z tego tytułu ubezpieczenie zdrowotne.
wyjątkiem tutaj jest pobieranie renty rodzinnej

ewentualnie rejestracja jako OSOBA POSZUKUJĄCA PRACY

Więc gdzie jest nieprawda w tym, co napisałam, a Pani zacytowała? Nie napisałam tam nigdzie o rejestracji jako osoba bezrobotna, tylko o rejestracji w ogóle.

Jak to mówią- nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. ;)

Autorka wątku napisała:
Hera03 napisał:
zakładając że jestem bezrobotną mężatką, chcę się zarejestrować w urzędzie pracy i tutaj - czy mam dzięki tej rejestracji prawo do ubezpieczenia zdrowotnego z tegoż urzędu?

Podobnie jak hak89
Kobieta.gif
wnioskuję, że autorce chodzi raczej o rejestrację w PUP ze statusem osoby bezrobotnej (z uwagi na "niepopularność" statusu osoby poszukującej pracy, nie jestem przekonana czy pytająca zadając to pytanie wiedziała, że w PUP można uzyskać również taki status). Zatem przed udzieleniem odpowiedzi należałoby dopytać/wyjaśnić wątpliwości, a nie... mieszać w głowie pytającej oraz innym użytkownikom.. niedopowiedzeniami.

Podsumowując, w przypadku rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna, PUP obowiązkowo zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego każdego bezrobotnego, także jeśli dotychczas osoba była ubezpieczona np. "przy mężu" w jego zakładzie pracy, należy fakt rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna niezwłocznie zgłosić do dotychczasowego płatnika składek (zakładu pracy męża), aby uniknąć tzw. podwójnego ubezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Odnosząc się do powyższej wypowiedzi - nie byłam świadoma, iż funkcjonuje status "osoby poszukującej " w PUP, ale mimo wszystko chodziło mi o rejestrację z jako " osoba bezrobotna "
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi!

Powrót