Małżonek nieznany z miejsca pobytu

• Autor wątku Autor wątku Toledo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Toledo

Stały bywalec
Odpowiedzi
969
W jaki sposób małżonka moze wynając nieruchomość, która jest majatkiem odrębnym męża, a mąż jest nieznany z miejsca pobytu?

nie może wynająć ponieważ mieszkanie nie stanowi jej własności ...ani nie ma żadnego pełnomocnictwa męża....

też jestem takiego zdania, ale bab twierdzi że była u radcy prawnego i może go reprezentować jako nieznanego z miejsca pobytu :) myslę że może jeżeli sprawuje kuratele nad jego majątkiem, ale tylko na mocy orzeczenia sądu. No, ale chciałabym tez Wasze zdanie usłyszeć na ten temat.
A chodzi o to że baba wynajęła nam lokal użytkowy. Na umowie oswiadczyła, iz ma pełnomocnictwo. Po podpisaniu umowy miała je przedłożyć. Przedłożyła jedynie jakiś wpis do EDG (nieważny juz zresztą bo bez PKD-osobiście sprawdzalam w UM) gdzie jest wpisana jako pelnomocnik do prowadzenia dzial.gosp. męża. Dzialalność nie związana z wynajmem więc oczywistym jest że nie jest umocowana do wynajmowania. Oznajmilismy jej, iż z końcem marca sie wyprowadzamy, bo umowa jest nieważna (bo dla mnie jest nieważna, a potwierdzić jej u męża nie ma mozliwości), chyba że okaże nam pełnomocnictwo. Nie okazała. Stwirdziła tylko że była u radcy prawnego i powiedział jej ze może wynajmować. Sadzę że była, ale źle go zrozumiała. W każym bądź razie dzisiaj sie wyprowadzamy. Jaką linie obrony przyjelibyście gdyby babka chciała aby ja reprezentowac w sądzie? Muszę sie nastawić na taką ewentualność i poznać przeciwne niz moje myślenie :?

Powrót