Małżonek- współwłaściciel nieruchomości nie wpisany do KW. Spadek

• Autor wątku Autor wątku Edyta_W
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edyta_W

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry, rodzice kupili swego czasu działkę. Akt notarialny podpisywał tylko ojciec, ale w dokumencie nie ma wzmianki, że pieniądze pochodzą z jego majątku osobistego. W KW jest tylko on wpisany.

Rodzice mieli wspólność majątkową. Mama zmarła, po jej śmierci ojciec, brat i ja nabyliśmy ustawowo spadek.

Mama nie figuruje jako współwłaściciel działki w KW, ale nieruchomość została nabyta z pieniędzy wspólnych, mamy dowód - pismo z banku, w którym bank udziela obojgu rodzicom kredytu na zakup ww działki.

Nie został przeprowadzony jeszcze dział spadku. Ojciec twierdzi, że działka jest wyłącznie jego, choć nie ma to dowodów.

1 W jaki sposób zrobić korektę wpisu w KW działki, by uwzględniała mamę jako współwłaścicielkę bądż mnie i brata jako współwłaścicieli po 1/6 spadkowo?
2. Czy można to zrobić wraz z działem spadku?
3. Czy może to być osobna sprawa poza działem spadku? Jako powództwo o uzgodnienie treści KW?
4. W jaki sposób do czasu zmiany wpisu w KW zabezpieczyć działkę przed sprzedażą?
4. Kto ponosi koszt sprawy w razie udowodnienia, że mama była współwłaścicielem działki? Czy wnioskodawca, ojciec czy cała trójka spadkobierców?

Dziękuję z góry za pomoc.

Nikt nie pomoże?

Nie został przeprowadzony jeszcze dział spadku.
Przy sprawie o dział spadku wskazujesz, że nieruchomość wchodziła w skład majątku wspólnego i dlaczego. Sąd zbada i ustali czy tak jest. Wpis sądowy o dział spadku i zniesienie współwłasności opłaca wnioskodawca.

A czy można jakoś zabezpieczyć tę działkę przed szybką sprzedażą przez ojca? Czy wystarczy złożyć wniosek o wpis ostrzeżenia do kw?

Powrót