Małżonek z poza unii europejskiej

• Autor wątku Autor wątku maciekstuttgart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciekstuttgart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie drodzy forumowicze.

Mam na imię Maciej i mam mały problem, od kilku dni wertuje internet i szukam odpowiedzi na moje pytanie.

Otóż, od roku spotykam się z dziewczyną która jest z poza Unii Europejskiej. Dziewczyna pracuje w Polsce i ma kartę stałego pobytu.
Ja mieszkam i pracuję w Niemczech w Stuttgarcie, Od jakiegoś czasu nosimy się z zamiarem pobrania i zalegalizowania związku. Ale mam pewien problem.
Po ślubie moja "żona" będzie mogła ze mną podróżować po unii i do Niemiec bez wizy. Gdy będzie jechać sama musi ogarniać sobie wizę, to wiem. Ale ja chcę aby zamieszkała ze mną w Stuttgarcie i z tym chyba też nie będzie problemu, ale ...

Jak wygląda sprawa zezwolenia na pracę? Czy ona po ślubie ze mną będzie miała prawo do pracy w Niemczech czy nie?

Polski paszport uzyska po 2 latach małżeństwa, więc nie będzie już tego problemu. Ale czy Niemcy pozwolą pracować żonie obywatela polskiego mieszkającego i pracującego na stałe w Niemczech, gdy ona jest z poza Unii Europejskiej i jeszcze nie posiada polskiego obywatelstwa?

Dziękuje i pozdrawiam
Maciej

Powrót