Małżonka solidarnie umieszczona w wyroku

• Autor wątku Autor wątku auditdi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

auditdi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Moja znajoma ma taki problem: jej małżonek (nie zamieszkuje z nim aktualnie) prowadzi działalność gospodarczą (firma budowlana) i kilka lat temu podpisał umowę na wykonanie prac budowlanych. Zamawiający wysłał przelewem bankowym gotówkę za zamówione prace na konto znajomej w tytule przelewu widnieje jej nazwisko (małżonek posługiwał się jej kontem bankowym). Ona oczywiście całość wpłaty przekazała małżonkowi. Pomiędzy stronami zamawiający a wykonawcą doszło do konfliktu i nie rozliczyli. Małżonek poszedł w siną dal a zamawiający wystąpił do sądu i uzyskał wyrok zaoczny solidarnie do zapłaty ona plus małżonek. Nie była żadną stroną umowy!! Teraz mamy taką sytuację, że komornik sądowy realizuje zajęcie z wynagrodzenia za pracę a małżonka nie ma. Czy może ona złożyć powództwo przeciwegzekucyjne lub ograniczyć klauzulę wykonalności tylko na małżonka. Czy w dalszej części (gdy spłaci zobowiązanie męża) może założyć sprawę o bezpodstawne wzbogacenie przez zamawiającego?? Czy można podjąć inne kroki prawne.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Wszystkich.

ustawowa wspólność majątkowa była?to według mnie nie było po stronie zamawiajacego bezpodstawnego wzbogacenia - widziałbym jedynie ewentualnie furtkę do roszczenia,ale wobec męża....tylko to tez tak bez przekonania

Nie pocieszyłem,ale może ktoś inny znajdzie subtelniejsze rozwiązanie

Ostatnia edycja:
Tak, trwa ustawowa wspólność majątkowa. Nie dodałem że terminy zostały przekroczone (sama egzekucja trwa 1 rok).

Powrót