mam akty dziadków i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku agolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
agolka

agolka

Użytkownik
Odpowiedzi
295
Witam!

Postanowiliśmy starać się o potwierdzenie obywatelstwa przez pochodzenie ojca i dziadka męża. Męża ojciec miał nazwisko niemieckie, urodzony w 1936r. na terenie Polski. Babcia również miała nazwisko rodowe niemieckie. Kiedy odtworzyliśmy akt urodzenia dziadka, okazało się, że urodził się 1910r i miał nazwisko pisane po polsku:o, urodzony na terenie Polski, a rodzice dziadka imiona mieli niemieckie. Należeli do kościoła ewangelicko-augsburskiego.
W 1935r. zawarł związek z babcią i w akcie małżeństwa nazwisko ich napisane jest po polsku i dzieci z tego związku również mieli nosić te nazwisko. Kiedy jednak rok później urodził się ich syn (Adolf), czyli ojciec męża nazwisko ich miało już pisownię niemiecką i do dzisiaj nosimy te nazwisko. W odpisie zupełnym aktu urodzenia ojca nie ma żadnej adnotacji, na jakiej podstawie zmieniona została pisownia. W 1936 r. nie było jeszcze tzw. Volkslisty. W USC też nie umieją tego wytłumaczyć, ale tak jest napisane w księgach. Mieszkali w okolicach Warszawy.
Dlatego też mam pytanie, jak odnaleźć ich przynależność narodową. Dzwoniłam do ambasady i prawdopodobnie będą wymagać dokumentu na jakiej podstawie zmieniona została pisownia. Same dokumenty kościelne nie mają wielkiego znaczenia. Czy ktoś z forumowiczów miał już podobny problem i może wie jak to rozwiązać. Znalazłam wykaz tzw. Volkslisty w internetowej bazie danych archiwum państwowego, ale nie ma ich miejscowości , którą zamieszkiwali. Może w archiwach niemieckich są wykazy obywateli mieszkających za granicą?

Ostatnia edycja:
wejdz na jakies Slaskie forum..tam wiecej Ci starsi co juz lata tu mieszkaja ci powiedza na ten temat...

Napisaliśmy jeszcze do Archiwum Akt Nowych w Warszawie. Znajduje się tam dział Spraw Wewnętrznych i Administracji z lat 1918-39
Wydział Spraw Stanu Cywilnego i Ruchu Ludności (sprawy nadawania i odbierania obywatelstwa, sprawy stanu cywilnego, ewidencja i ruch ludności, migracje zagraniczne, statystyka wyznaniowa, ruch cudzoziemców w Polsce), Być może tam coś odnajdziemy.
Chcemy też odnaleźć akty pradziadka i najważniejsze, to wiemy , w którym archiwum się znajdują. :brawo: . A z drugiej strony złożymy to co już mamy i pozostaje czekać:)

Powrót