Mam działalnośc i czy mogę sprzedawac jako osoba prywatna

• Autor wątku Autor wątku jolantakatarzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolantakatarzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie. Mam problem tego typu:
otóż mam działalnośc gospodarczą z zaznaczeniem we wpisie, że mogę sprzedawac przez internet.
Na allegro mam konto prywatne od kilku już lat nie mając jeszcze działalności i nie zmieniałam go na firmę, ale od czasu do czasu sprzedaję na nim moje rzeczy jako osoba prywatna i jako osoba z działalnością, czy mi tak wolno, czy bez względu co sprzedaję sprzedawac muszę jako osoba z działalnością (zaznaczam, że odprowadzam od wszystkiego podatek)? Problem powstał w zasadzie w momencie kiedy to Pani zakupiła ode mnie drogą licytacji zestaw ciuchów po dzieciach i napisała mi, że go odsyła, bo rzeczy jak się okazało są za duże. Dodam, że opis w aukcji był rzetelny, były wszystkie zdjęcia ciuchów i Pani dobrze wiedziała co kupuje i w jakim rozmiarze. W aukcji zaznaczyłam, że nie przyjmuję zwrotów. Aukcję wystawiłam jako osoba prywatna i teraz nie wiem z jakiej stopy mam wystąpic? Ponieważ Pani chce mnie podac z powództwa cywilnego. Odpisałam jej tak:
"Zgodnie z art. 16 ust. 10 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie
niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę
wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271) produkty
zakupione na: aukcjach internetowych z licytacją nie podlegają
zwrotowi". A, że kupiła ode mnie z aukcji od osoby prywatnej odpada rękojmia ponieważ ujęłam, że nie przyjmuję zwrotów. Podejmując decyzję o licytacji w mojej aukcji, podjęła Pani świadomą decyzję co do warunków ujętych w aukcji, bez wcześniejszych konkretnych zapytań, o przedmiot, czyli na własną odpowiedzialnośc. Zakupione przez Panią na mojej aukcji ciuchy nie są nie zgodne z umową, a ja nie dopuściłam się tu żadnego oszustwa. "
Proszę o pomoc, jak trafię już do sądu, czy mam się przedstawic jako firma, czy że sprzedałam akurat zestaw na aukcji jako osoba prywatna? Czy mam prawo nie przyjąc tego zestawu od tej Pani?

1) Załóż konto firmowe, bo jak widzisz, inne przepisy dotyczą przedsiębiorcy a inne osoby fizycznej + wprowadzasz kupujących w błąd jeżeli chodzi o charakter prawny podmiotu od którego kupują -> to nie jest zgodne z prawem (Art. 14. 2. ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji).

2) Stwierdzenie "nie przyjmuję zwrotów" w żaden sposób nie ogranicza odpowiedzialności z tytułu rękojmi.

3) Jeżeli towar był zgodny z opisem, tzn. kupująca otrzymała rozmiary jakie zgodnie z opisem kupowała, nie ma podstaw do zwrotu + przy licytacji nie ma prawa do 10 dni odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

Pozdrawiam :cool:

Dziękuję serdecznie za informację, ale dalej nie wiem, czy jak założę obecnie już konto firmowe, czy mogę sprzedawac z konta prywatnego, jako osoba prywatna, moje prywatne rzeczy i czy z konta prywatnego odprowadzam podatek łącząc go o z ryczałtem mojej firmy, czy działając na moim prywatnym koncie i tak odpowiadam ze stopty jako firma? Pomocy!!!

Możesz sprzedawać różne rzeczy jako osoba prywatna, chociaż rzeczy związane z prowadzoną działalnością polecam sprzedawać jako firma - inaczej może to budzić podejrzenia. To co sprzedasz jako osoba prywatna nie liczysz do dochodu firmy.

Pozdrawiam :cool:

Powrót