Mam mniej niż 25 lat - Arbeitslosengeld II

• Autor wątku Autor wątku JCshine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JCshine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam 22 lata i niemieckie obywatelstwo od paru ładnych lat. Nigdy nie mieszkałam w Niemczech. W tym roku skończyłam studia i chciałabym przenieść się do Niemiec. Problem jest w tym, że nie mam 25 lat. Mam poważne kłopoty w domu. Matka nie chce już mnie utrzymywać i kazała mi się wyprowadzić z domu. mam złe stosunki z matka. Zresztą ona sama zarabia najnizszą krajową. Jednym słowem bieda... W Polsce nie mogę znaleźć pracy, a o własnym mieszkaniu nawet nie myślę przy polskich realiach. Nie mam się gdzie podziać, poniewaz nie mam tutaj żadnej rodziny już, a z ojca w ogólnie nie znam. W Niemczech mam znajomych, którzy zaproponowali bym przeprowadziła się tam. I teraz moje pytanie, czy przy mojej życiowej sytuacji jest szansa na otrzymanie mieszkania z socjalu i zasiłek dla bezrobotnych? To moja ostatnia deska ratunku, nie wiem co robic. Może ktoś się orientuje w tych sprawach?
Za szczere odpowiedzi dziękuje.

Pozdrawiam.

Niestety nikt ci z gory 100% nie odpowie na to pytanie, bo to jest decyzja uznaniowa JobCenter. Sa przepisy mowiace, ze osoby ponizej 25 lat moga zamieszkac same, jesli przemawiaja za tym "wazne powody socjalne2 (schwerwiegende soziale Gründe). Ale uznane "waznych powodow socjalnych" lezy w gestii urzedu. A wiec szanse sa, ale czy sie uda, nie wiadomo

Powrót