Mam obywatelstwo niemieckie - co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku Marzena?
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzena?

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Z gory przepraszam za pisownie , ale nie posiadam aktualnie polskich znakow w klawiaturze. Mam nadzieje, ze sie ktos rozczyta i mi pomoze. Od roku pracuje w Niemczech. W tym roku wyrobilam sobie paszport niemiecki. Obywatelstwo mam po dziadku. Chcialam zapytac o co moge sie ubiegac z obywatelstwem niemieckim? Niedawno temu zmienilam adres zamieszkania, przeprowadzilam sie i mieszkam w okolicach Berlina. Mieszkam w hotelu roboczym, ktory jest drogi i warunki sredniosprzyjajece. Slyszalam ze z tym obywatelstwem moge sie ubiegac o mieszkanie, roznego rodzaju doplaty, nawet do nauki jezyka niemieckiego ? czy to prawda ? Bardzo prosze o pomoc.
Marzena

Slyszalam ze z tym obywatelstwem moge sie ubiegac o mieszkanie, roznego rodzaju doplaty, nawet do nauki jezyka niemieckiego ?
1.O mieszkanie starasz się samodzielnie na 1 osobe około 45-50m2.
Przy małych zarobkach możesz starać sie o dopłate do mieszkania.
2.Gdy nie będziesz miała pracy możesz starać się o socjal około 360e i opłate za mieszkanie wynajęte i skierowanie na kurs języka Niemieckiego.

Witam , bardzo dziekuje za odpowiedz , mam jeszcze tylko kilka pytan . :)
Przy malych zarobkach moge sie starac o doplate do mieszkania?
Jakiej kwoty nie moga przekroczyc moje zarobki?
Gdzie moge sie starac o taka doplate?
Czy ta doplate dostane przy najeciu mieszkania u osoby prywatnej ?
Pracujac, nie nalezy mi sie bezlatny kurs jezykowy?

Majac prace nie ma miedzy toba roznicy miedzy osoba z obywatelstwem unijnym a osoba z obywatestwem niemieckiem = nie przysluguje ci nic wiecej niz pracujacemu obywatelowi polskiemu, ktory malo zarabia.

Kursy jezykowe sa po to, zeby umozliwic ludziom w ogole podjecie pracy, skoro juz pracujesz i dajesz sobie rade,to urzad pracy nie jest zobowiazany oplacac tobie kursu.Moze to zrobi,ale nie musi, Zreszta te kursy sa i tak dotowane przez panstwo, wiec nawet jak zaplacisz za kurs z wlasnej kieszeni,to beda smieszne pieniadze, taniej niz w Polsce.

Co do doplat do mieszkania. Sa dwie mozliwosci, albo Wohngeld (sama sobie mozesz wyliczc w internecie -->Wohngeldrechner)
albo zasilek ALGII jako tzw. Aufstockung, czyli "dopelnienie do minimum socjalnego". W urzedach ci powiedza, co dla ciebie wchodzi w rachube.
Mozesz wynajac oczywiscie u osoby prywatnej, ale to mieszkanie nie moze przekraczac odpowiedniego metrazu i przecietnego czynszu w danej okolicy. Idz to tego urzedu, gdzie w twoim miescie wyplacaja tzw. socjal (Hartz IV) i tam ci powiedza, jaki metraz, jaki maksymalny czynsz, czy cos ci doplaca itd itp

Powrót