Mam płacić za coś czego nie zrobiłem? POMOCY

• Autor wątku Autor wątku znakorla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

znakorla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W skrócie sprawa wygląda tak. W lipcu zeszłego roku dostałem od komornika wezwanie do zapłaty za coś czego nie zrobiłem. W wezwaniu były moje dane tzn. imię, nazwisko, adres się zgadzały. Imiona rodziców nie zgadzały się tak samo jak data urodzenia, kod pocztowy miejscowości.Nawet nie wiedziałem o co chodzi, więc skontaktowałem się z komornikiem. Oczywiście nie chciał mi udzielić żadnych informacji,więc złożyłem wniosek do prokuratury. Dzisiaj dostałem pismo,że sprawa o przekroczenie uprawnień przez komornika została umorzona ponieważ komornik nie jest zobligowany do weryfikacji moich danych osobowych a postępowanie wszczął na wniosek firmy windykacyjnej GPPI.Od tej firmy nigdy nie dostałem żadnego wezwania do zapłaty ani nic innego.Komornik twierdził,że powiadomienie o wszczęciu postępowania odebrała moja żona (której nie mam) a ja się z nim nie kontaktowałem. POMOCY! Co mam teraz zrobić. Złożyć doniesienie przeciwko tej firmie windykacyjnej? Odwoływać się od tej decyzji prokuratury? Nie będę przecież płacił bo ktoś podał gdzieś moje dane i nawet do końca nie prawdziwe. Chyba muszą w takiej sprawie spisać mnie z jakiegoś dokumentu toż. Nie rozumiem naszego polskiego prawa. Proszę pomóżcie

Witam
Po pierwsze komornik powinien zweryfikować wszystkie dane, głównie po peselu
po drugie komornicy to czasem leniwce, którzy idą na łatwizne
po trzecie proponuję kontakt z firmą windykacyjną w celu wyjaśnienia sytuacji, ponieważ ma ona realny wpływ na przebieg egzekucji, może wystosować wnisek do komornika o jej zawieszenie, a także zwrócić się z prośbą o ponowną weryfikację danych
po czwarte jeżeli to nie pomoże proponuję udać się do prawnika i wnieść sprawę do sondu przeciwko komornikowi.

pozdrawiam
SJ

Sprawę już zgłosiłem do prokuratury, ale śledztwo przeciwko komornikowi o przekroczenie uprawnień zostało umorzone. W uzasadnieniu jest napisane, że komornik nie jest zobligowany do weryfikacji danych osobowych, a jedynie posługiwał się danymi przesłanymi przez firmę windykacyjną. Teraz mam jeszcze tylko kilka dni na odwołanie się od tej decyzji. Dodam,że z ową firmą windykacyjną nigdy nie miałem nic wspólnego (żadnych pism, wezwań do zapłaty itp). Czy mogę w tej sytuacji zgłosić doniesienie na tą właśnie firmę windykacyjną?

można spróbować, bo trzeba wyjasnić skąd firma windykacyjna posiada twoje dane, być może ktoś się nimi posłużył, radzę nie zwlekać z odwołaniem i kontaktem z firmą windykacyjną czas jest w takich sprawach kluczowy i działa na twoją niekorzyść

Napisz skargę na działalność komornika (100zł) do SR Opisz problem. Możesz też wystąpić z powództwem przeciwegzekucyjnym art 840..... kpc przeczysz istnieniu zobowiązania.

Bedek napisał:
Jedynie wniosek z art. 825 pkt 3 kpc.

No to już ma sens, ale do kogo mam złożyć taki wniosek bo zupełnie zielony jestem? Do komornika, firmy windykacyjnej czy doniesienie do prokuratury?

Do komornika.
We wniosku należy sprzeciwić się prowadzonej egzekucji oraz powołać ( załączyć ) stosowne dowody na okoliczność, iż faktycznie nie jest się dłużnikiem.
Przepis prawny:
art. 825
Organ egzekucyjny umorzy postępowanie w całości lub części na wniosek:
(...)
3) jeżeli egzekucję skierowano przeciwko osobie, która według klauzuli wykonalności nie jest dłużnikiem i która sprzeciwiła się prowadzeniu egzekucji, albo jeżeli prowadzenie egzekucji pozostaje z innych powodów w oczywistej sprzeczności z treścią tytułu wykonawczego;
(...)

Po pierwsze komornik powinien zweryfikować wszystkie dane, głównie po peselu
Od kiedy komornik ma weryfikować dane dłużnika? Pierwszy raz coś takiego słyszę...
Komornik działa na podstawie wniosku wierzyciela i zakłada, że wszystkie dane (zarówno osobowe jak i co do kwot n tytule) są zgodne ze stanem faktycznym.
Natomiast jeżeli rzeczywiście numery identyfikujące nie należą do Pana, należy postąpić jak poradzili koledzy.

Pozdrawiam,
KC

Powrót