Mam pomysł, jak sie bronić przed naśladowacmi?

• Autor wątku Autor wątku adamus79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamus79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Prosił bym o wyjaśnienie jak mogę chronić swój pomysł przed naśladowcami którzy niedługo będą moją konkurencją.
Posiadam pomysł na biznes internetowy będzie to pewien rodzaj sprzedaży w internecie. Moje pytanie jest następujące.
Czy mogę skorzystać z prawa autorskiego lub praw pochodnych. Jak mogę ochronić się od naśladowców.
Wiem że pod ochronę patentową się nie łapię, ale może pod prawo autorskie.
Jest tam wzmianka o ochronie baz danych i programów komputerowych. Ja chciałbym chronić sposób działania mojego serwisu wraz z programem.
Czy są szanse na pozytywne rozstrzygniecie sprawy w wypadku naśladowców i w jaki sposób jest to egzekwowane.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Sam pomysł nie jest przez prawo autorskie chroniony. Przed naśladowcami się nie uchronisz. Przez prawo autorskie jest jednakże chroniona forma wyrażenia danego utworu - w tym przypadku wspomniałeś o programie komputerowym.

Nie zdziw się jeżeli powstaną praktycznie dokładne klony twoich rozwiązań, walka z nimi jest niezbyt możliwa. Jeżeli pokonasz jedną firmę, pojawi się na jej miejsce 4 -5 nowych. Walcz jakością, nie patentami i sądami.

Powrót