Mam problem z dłużnikiem z Włoch

• Autor wątku Autor wątku as_alicja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

as_alicja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
Mam problem z Włoską firmą, która nie zapłaciła za usługę.
Co mogę zrobić aby odsykać pieniądze czy są jakieś organy UE, które w tym pomagają?

Proszę o pomoc.

Nie mam jeszcze żadnego nie wiem co z nim zrobić...
Bo kobieta od miesiąca zwodzi, że zapłaci - myślałam że może jest jakaś EU baza dłużników i oddać ją do sądu?
Co Pan/Pani radzi?

w dużym skrócie - najpierw musi mieć Pani tytuł egzekucyjny (czyli złożyc pozew, sąd wyda wyrok) a następnie na Pani wniosek sąd wydaje zaświadczenie, że stanowi on ETE
W celu wykonania Europejskiego Tytułu Egzekucyjnego na terenie Włoch, należy złożyć ETE do właściwego sądu (Corte di Appello) we Włoszech. Właściwość sądu jest właściwością miejscową, decyduje o niej siedziba prawna dłużnika - firmy włoskiej. Złożenie ETE oznacza: złożenia odpisu orzeczenia, spełniającego warunki niezbędne do stwierdzenia jego autentyczności, złożenie odpisu ETE, spełniającego wymogi j.w. oraz uwierzytelnione tłumaczenie ETE na język włoski. Ta czynność może być dokonana bez pomocy adwokata.
Następnym etapem jest przeprowadzenie egzekucji i ten etap wymaga już posiadania adwokata.
O egzekucję z majątku dłużnika (która może być skierowana wszędzie tam, gdzie znajdują się jego dobra) winien wystąpić adwokat działający na terenie, na którym dłużnik ma siedzibę prawną (wynika to z wymogów stawianych przez Radę Adwokacką we Włoszech, uzasadnione jest doręczaniem korespondencji).

Zgodnie z przepisami wspólnotowymi dot. wykonywania ETE na terenie krajów UE, każde z państw członkowskich ma obowiązek wskazania sądów kompetentnych w tej materii. Ich wykaz znajduje się na stronie „Europejskiej sieci sądownictwa w sprawach cywilnych i karnych” ( w polskiej wersji można skorzystać z „Europejskiego atlasu sądowniczego w sprawach cywilnych”, następnie wejść na stronę „Uznawania i wykonywania orzeczeń” w wybranym kraju i odszukać ETE).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót