mam problem z pożyczką proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku rebus1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebus1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam , jakiś czas temu udzieliłem pożyczki w wysokości ponad 50000 osobie prywatnej . pożyczka była udzielona u notariusza (mam umowę notarialną )termin zwrotu pożyczki był na 10.04.2011. co mam dalej robić żeby odzyskać moje pieniądze .prosze o pomoc

Porozmawiać. Wysłać wezwanie do zapłaty - ostateczne, przed sądowe. (za potwierdzeniem odbioru). Jeśli nie odniesie skutku. Pozostaje pozew.

rozmawiałem nic nie pomaga ściemnia jak może , wezwanie do zapłaty to standardowe wystarczy ?

Wyslij poczta za potwierdzeniem odbioru.
Dodatkowo zaznacz, ze od momentu powstania zaleglosci zaczynasz doliczac odsetki ustawowe ktore razem z suma pozyczki bedziesz sie domagac przed sadem jak nie bedzie zadnej reakcji na to wezwanie.

Nie trzeba pozwu. Wystąp do Sądu o nadanie klauzuli wykonalności aktowi notarialnemu. I z tym tytułem wykonawczym do Komornika.

Nie wiemy czy dłużnik poddał się egzekucji.

witam. w akcie napisane jest tak : poddaje się egzekucji wprost z niniejszego aktu,stosownie art.777&1.pkt4 kodeksu postępowania cywilnego

Tak jak wyżej - właściwy będzie wnisoek o nadanie klauzuli wykonalności aktowi notarialnemu.

złożyłem wniosek tylko to jest najgorsze że dzisiaj zadzwoniłem do sądu to mi powiedzieli że na nadanie klauzulii muszę poczekać dość ... (od kilku do kilkunastu miesięcy)

warszawa ul terespolska

Niemożliwe aby tak długo czekac na klauzule.

Powrót