Mam pytanie odnośnie zostawania samemu w pracy na stażu

• Autor wątku Autor wątku PaollaEm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaollaEm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć.
1. Mam pytanie odnośnie zostawania samemu w pracy na stażu..
Otóż odbywam staż w ubezpieczalni i szefowa zostawia mnie samą w biurze.. Czy ona ma takie prawo.. Nigdy nie miałam nic wspólnego z ubezpieczeniami i jest to praca bardzo odpowiedzialna, bardzo wielu rzeczy jeszcze nie potrafię i zostanie samej w biurze jest dla mnie ogromnym stresem..

2.Było powiedziane że będę dostawać prowizję za polisy od moich klientów.. Wystawiłam polisę znajomemu za prawie 1000 zł czyli prowizji powinnam mieć koło (200/300 zł) i ostatnio doszło między mną a szefową do lekkiej sprzeczki (spowodowanej tym że właśnie byłam sama w biurze i nie zrozumiałam się przez telefon z klientką i nie wystawiłam jej polisy a jak się okazało zarejestrowała samochód i w tym dniu musiała zostać ona wystawiona a powiedziała mi że prosi o samą kalkulację składki mniej więcej żeby była przygotowana ile ma pieniędzy odłożyć, zapytałam czy ma jakieś dokumenty a ona że nie bo będzie dopiero rejestrować i przyjdzie do mnie jutro z dokumentami jak odbierze...)
Szefowa powiedziała że nie dostanę tej premii za to co zrobiłam. A uważam że to nie jest do końca moja wina. (Wrzeszczała na mnie w biurze jak po burym kocie)

Ja osobiście uważam że staż to jest tzw"nauka" i nie powinnam zostawać sama i to jeszcze przy tak odpowiedzialnej pracy. Jak z tym jest ? I co ja mogę w tej sytuacji zrobić ? Bardzo się stresuję w takich sytuacjach :(

Bardzo proszę o Pomoc.

Czy czytałaś pouczenie wydane przed stażem? Tam znajdują się odpowiedzi na zadane pytania.

1. Stażysta powinien odbywać staż pod nadzorem opiekuna zatem nie powinien zostawać sam w pracy.
Dodam, że stażysta nie odpowiada materialnie za popełnione błędy.

2. Kto tak powiedział? Napewno nie PUP ponieważ stażysta dostaje stypendium za odbywanie stażu i nie może otrzymywać żadnych dodatkowych pieniędzy.

Ostatnia edycja:
Hmm no w sumie to nie czytałam bo ten staż był z polecenia i wszystko działo się bardzo szybko ale kurcze to było 4 miesiące temu. Z resztą to jest moja pierwsza praca i człowiek się na błędach uczy bo powinnam była się o to upomniec z reszta wtedy nie miałam o tym pojęcia. Pytam bo to forum chyba po to jest,jeżeli wie ktoś jak to wygląda to proszę o informacje. Pozdrawiam

@hak89 czyli jeżeli jej nie ma to biuro powinno być zamknięte tak?
I czy jeżeli jest zamknięte ona a prawo zabrać mi ten dzień z urlopu który mi przysługuje?

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytania bo staż odbywa się w sposób nieprawidłowy.

Stażysta powinien odbywać staż pod okiem opiekuna bo jak sama wspomniałaś dopiero się uczy i oczywistym jest że nie zna się na wszystkim.

Odnośnie wolnego to jest on przyznawany na wniosek stażysty. Czy Twój PUP nie wymaga zgłaszania dnia wolnego na piśmie?

O każdym zamknięciu biura powinien być poinformowany UP, tak samo jak o wszystkich nieprawidłowościach czyli w twoim przypadku:
- samodzielne zostawianie stażysty
- dodatkowa gratyfikacja finansowa
- nieczynny lokal
- przymusowy dzień wolny

Właśnie miałam sytuację z urlopem kiedy był remont biura i było ono nieczynne dwa dni.. Bez mojej wiedzy wzięła listę która co miesiąc znoszę do urzędu i wpisała mi że w tych dniach miałam urlop.. Mam znajomą w bezrobociu i zadzwoniłam i zapytałam o to.. I postanowiłam że powiem szefowej ze byłam w urzędzie i powiedziano mi to i to.. To z pretensjami wyskoczyła że po co mówiłam że biuro bylo nieczynne i po co tam wgl poszłam. Katastrofa jakas.. Chciałam zrezygnować ale boję się konsekwencji. Bo ta kobieta to niezły przekręt i boję się żeby nie zwalila na mnie całej winy

Powinnaś zgłosić ten fakt pisemnie do UP i czekać na ich decyzję.
Oczywiście to co napiszesz zostanie przedstawione pracodawcy a Urząd wyślę kontrolę do miejsca odbywania stażu.

Jeżeli sama zdecydujesz się na przerwanie stażu bez czekania na zgodę Urzędu to zostaniesz wyrejestrowana z własnej winy.

Wydaje mi się, że masz trochę czasu na stażu to możesz go poświęcić na szukanie pracy. Każde przerwanie stażu w związku z podjęciem pracy jest jak najbardziej uzasadnione.

Kontrol.. To jest pic na wodę bo każda Kontrol u nas jest ugadana .. Szef otrzymuje telefon z UP że będzie kontrol

Być może, mam podobne zdanie w tej sprawie.

Ale musisz sobie odpowiedzieć czego oczekujesz czy poprawę warunków stażu czyli nauka pod okiem szefowej czy zakończenie stażu i dokopanie właścicielce?
Moim zdaniem lepiej zdobywać doświadczenie choćby na papierze, które później może okazać się przydatne oraz zarobienie jakichś pieniędzy od siedzenia w domu i czekanie na lepsze czasy.
Dodam, że jest koniec roku i UP zapewne nie ma już pieniędzy na realizację innego stażu.

PaollaEm napisał:
Kontrol.. To jest pic na wodę bo każda Kontrol u nas jest ugadana .. Szef otrzymuje telefon z UP że będzie kontrol
Proszę zatem zgłaszając nieprawidłowości w PUP zastrzec po pierwsze anonimowość, po drugie nie uprzedzanie organizatora stażu o ewentualnej kontroli.
Zresztą jeśli zdecyduje się Pani oficjalnie zgłosić sprawę do PUP, to należy opisując okoliczności stażu wskazać, że pracodawca wiedząc o terminie ewentualnej kontroli będzie z przeproszeniem "warował" na miejscu, dlatego konieczna jest wizytacja "z zaskoczenia".

Powrót