Mandat autobusowy?

• Autor wątku Autor wątku LukaszGF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszGF

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam, gdzie trafia nie zapłacony mandat autobusowy? Mandat autobusowy to też wykroczenie?

Co to znaczy mandat autobusowy? Nie miałeś biletu? Jeżeli o to chodzi, nie jest to mandat, a opłata dodatkowa, zajmuje się tym w pierwszej kolejności przewoźnik.

No to jak w ciągu miesiąca dostałem 2 razy za brak biletu i nie zapłaciłem w ciągu 7 dni to co wtedy?

Jeżeli przewoźnik ma określone kary za brak biletu w taryfie, to przy trzecim takim przypadku w roku popełniasz wykroczenie (szalbierstwo).

Nie zmienia to jednak faktu, że przewoźnik i tak będzie dochodził zapłaty kary za te dwa przypadki. Jest to opłata cywilnoprawna i jak nie zapłacisz, sprawa w końcu zostanie skierowana do egzekucji komorniczej (a więc dodatkowe koszty).

Czyli te szlabierstwo idzie do komornika czy najpierw do sądu?

Teraz masz dwie nieopłacone kary z brak biletu (żadne mandaty). Jak nie zapłącisz, to przewoźnik pozwie cie do sądu, który wyda na 100% wyrok (tutaj dojdą koszta sądowe i zapewne zastępstwa procesowego), a jak nadal nie zapłacisz, to przewoznik wystąpi o klauzule wykonalności i wtedy dług bedzie probował ściągnąć komornik (tutaj dodatkowe koszta komornicze).

Całkowicie niezależnie od tego jeżeli złapią cie trzeci raz, to przewoźnik może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przez ciebie wykroczenia szalbierstwa art 121 KW. Tutaj pojdzie to inna ścieżką i najprawdopodobniej zostaniesz ukarany grzywną.

Szalbierstwo jest wykroczeniem, o to byłaby sprawa w sądzie. A niezależnie od tego są jeszcze sprawy za brak biletów, które przewoźnik i tak będzie dochodził od Ciebie na drodze cywilnoprawnej, ew. końcowo w postaci egzekucji komorniczej.

Czyli jak nie zapłacę tych dwóch mandatów to pójdę do więzienia?

To nie są mandaty, tylko wezwania do zapłaty dodatkowej. Za nieopłacenie ich nie pojdziesz do więzienia, ale jak zostanie zgłoszone szalbierstwo i zostaniesz skazany na grzywne, ktorej nie zapłacisz, to sąd może ci zamienić to na zastępczą karę aresztu

Czyli jak zamieni mi na zastępcza karę aresztu i przyjadą po mnie aby mnie aresztować, to będę mógł zapłacić za tą grzywna aby uniknąć aresztu, tak jak kiedyś przyjechali po mnie i mogłem zapłacić 100 zł a jak nie to 2 dni aresztu, wtedy było za mandat za picie piwa w parku.

Nie jest oczywiste, że będziesz miał tzw. "wykupkę", a nawet jeżeli tak, nie jest oczywiste, że uda Ci się skutecznie "wykupić" (np. możesz nie mieć przy sobie takiej kwoty pieniędzy).

do roboty legacie, spłacić zadłużenie a nie kombinować jak uciec od kolosalnego zadłużenia liczonego może w trzech dniówkach na budowie. Czas wziąć życie w swoje ręce a nie tylko piwko w miejscu publicznym i darmowa jazda komunikacją.

Chodzi o to, że to było w innym mieście i wyrzuciłem ten mandat, miałem na to 7 dni bo inaczej 60 zł więcej czyli 200 zł. Przyjdzie mi do domu wezwanie jeszcze raz z tą wyższa kwota?

Bo chodzi o to że jestem na dozorze elektronicznym i ostatnio dostałem 2 mandaty za brak biletu, w jed minęło już 7 dni a w drugim minie we wtorek i się obawiam że mogą mnie zdjąć z dozoru i nie wiem co robić, czy to można jakoś na raty zapłacić?

LukaszGF napisał:
czy to można jakoś na raty zapłacić?
Również należy z tym pytaniem udać się do przewoźnika. Ogólnie nie powinno być problemu. Oczywiście mogą wymagać przedstawienia stosownych dokumentów odnośnie Twojej sytuacji materialno-życiowej.

A dajmy na to, jak ktoś by miał 3 nieopłacone kary za brak biletu, a dwie by opłacił, to też mogą podać o te szlabierstwo?

Jeżeli w ciągu roku trzeci raz Cię złapią za jazdę bez biletu to masz szalbierstwo. Nawet jak opłacisz kary za brak biletu.

Wostr napisał:
Nawet jak opłacisz kary za brak biletu
Jesteś pewny ?
Z kodeksu wykroczeń;
Przepis prawny:
Art. 121.
§ 1. Kto, pomimo nieuiszczenia dwukrotnie nałożonej na niego kary pieniężnej określonej w taryfie, po raz trzeci w ciągu roku bez zamiaru uiszczenia należności wyłudza przejazd koleją lub innym środkiem lokomocji,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Ale napisał, że miał trzy nieopłacone. Jeżeli potem dwie z nich opłaci w obawie przed odpowiedzialnością za wykroczenie, to za późno. Przynajmniej ja tak zrozumiałem jego wypowiedź, że trzy kary są nieopłacone.

Powrót