Mandat Karny z 2006 roku za jazdę bez biletu MPK.

• Autor wątku Autor wątku ankoo007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ankoo007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Bardzo was Proszę o poradę. Tak jak w temacie posiadam nie zapłacony mandat za jazdę bez bielu z 2006 roku, kwota 100,80 zł, oczywiście odbyła się sprawa w Sądzie, gdzie doliczone zostały koszty sprawy. Nie mam wezwania komorniczego tylko mandat i koszty sprawy oczywiście domyślam się, że kwota posiada odsetki. Znajomy ostatnio mówił, że w takiej samej sytuacji odezwał się do niego komornik z zapłatą długu po 10 latach. Chciałam bym uniknąć dodatkowych kosztów i raczej spłacić należność.
I tu mam pytanie:
1. Czy czas który minął obejmuje przedawnienie sprawy, są jakieś nowe przepisy? od 2006 roku.
2. Czy dług można rozłożyć na raty koszty Sądowe i mandat?
3. Czy samemu odgrzebać sprawę, czy to tak zostawić ?
Dodam jeszcze, że obecnie jestem na zasiłku macierzyńskim, i tu pytanie dlaczego nie ściągają pieniędzy z zasiłku albo ze skarbówki, gdyż miałam za 2012 rok 500 zł zwrotu podatku.
Doradźcie mi co z tym zrobić, w sumie gotowa jestem nawet zapłacić. :(
Dzięki wielkie.

To nie mandat, tylko opłata dodatkowa nakładana na podstawie art. 33a ust. 3 lub 4 ustawy Prawo przewozowe.

"Mandat" za jazdę bez biletu

Nawet jeśli dług się przedawni, wierzyciel może umieścić cię w jednym z rejestrów dłużników. A to wiąże się z rozmaitymi niedogodnościami.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, więc radzisz zapłacić ?

Nie jest przedawniony, bo nakaz sądowy przerywa bieg przedawnienia na 10 lat.

Lepiej zapłacić, bo jeżeli sprawa trafi do komornika, to będzie Ciebie jeszcze więcej kosztowało. No i jak poprzednik wspomniał - mogą wpisać do rejestru dłużników, co będzie wiązało się dla Ciebie z problemami z wzięciem jakichkolwiek zobowiązań w przyszłości.

Tak, przyznaję rację. Dzięki za podpowiedź - zadzwoniłam i suma nie okazała się tak wielka, jednak faktycznie sprawa była już u radcy prawnego, także wczoraj zapłaciłam i uważam sprawę za zamknięta jak i temat.
Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Pozdrawiam

Powrót