Mandat karny z artykułu 145

• Autor wątku Autor wątku eldorato
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eldorato

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zostałem niedawno "nagrodzony" mandatem karnym od straży miejskiej. Panowie nie podali mi konkretnych zarzutów, a ja pod wpływem emocji (mój pierwszy mandat) przyjąłem karę. W torbie trzymałem kilka pustych butelek po piwie, do której zaglądnął pan funkcjonariusz. W podwórzu gdzie stałem był też jakiś "żul", który przechylał butelkę piwa, lecz panowie puścili go wolno.
Moje pytanie brzmi: czy mogę odwołać się od mandatu i za co tak właściwie zostałem ukarany? Jestem jeszcze niepełnoletni.

//Edit - poszperałem nieco w internecie i jedyny artykuł 145, który jest najbardziej rozsądny w tym wypadku mówi o zaśmiecaniu (k.w.)

W tym wypadku zmieniam nieco moje pytanie: czy mogę się odwołać od mandatu skoro straż nie ma żadnych dowodów?

Na mandacie powinno być napisane, za co został wystawiony. Jest Pan niepełnoletni tzn, ile dokładnie ma pan lat ? Jeśli poniżej 17 to należy złożyć wniosek o uchylenie mandatu karnego do Wydziału Grodzkiego Sądu Rejonowego we właściwości, którego miało miejsce zdarzenie. Jeśli ma Pan już 17 lat odwołanie nic nie da. Podpisanie mandatu jest bowiem przyznaniem się do winy. Sąd na posiedzeniu nie bada czy zostało popełnione wykroczenie, ale czy można było nałożyć na osobę mandat. W sytuacjach, gdy ktoś chce nałożyć mandat za coś, czego się nie zrobiło, należy odmówić przyjęcia mandatu i przyjąć wezwanie na komendę, celem złożenia wyjaśnień.

Tak, powyżej 17 lat. Trochę też czytałem w internecie i dowiedziałem się, że przyjęcie mandatu jest równoznaczne z przyznanie się do winy. Mądry Polak po szkodzie. Na szczęście to tylko 50 zł.
Dziękuję za poradę, teraz wiem na czym stoję.
Pozdrawiam.

Powrót