Mandat karny za nie przerejestrowanie auta w terminie 30 dni

• Autor wątku Autor wątku mariuszj0808
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
azaz19 napisał:
i co jeszcze powiedział?
a co ma marka pojazdu-radiowozu do udzielania pierwszej pomocy?

A co Ciebie interesuje to zapytam ??

Mnie np. osobiście zainteresował akurat wątek współpracy zakładowej straży pożarnej z strażą państwową i właśnie temat aktywności policji przy wypadkach drogowych w kontekście pierwszej pomocy, szybkości dotarcia na miejsce zdarzenia, etc.

Stoją w miejscu bo są limity paliwa albo mają za zadanie tam stać. Czy uważasz że takie szkolenie coś da? Osobiście byłem na takim szkoleniu niedawno i wiesz co z tego pamiętam? Jeśli się tego nie robi na co dzień to o czym my mówimy. Wiesz co robią policjanci najczęściej zamiast uczyć się pożytecznych rzeczy - chodzą po sądach i prokuraturach i tłumaczą się.

Doraj napisał:
A co Ciebie interesuje to zapytam ??
mnie nic ale innych może coś zainteresuje.te narzekania i biadolenia są bardzo ciekawe i śmieszne.
wszystkiemu winna policja,nic nie robią i tak dalej i tak dalej.
a jak w pysk jeden z drugim dostanie to gdzie dzwoni?

destructor napisał:
Stoją w miejscu bo są limity paliwa albo mają za zadanie tam stać. Czy uważasz że takie szkolenie coś da? Osobiście byłem na takim szkoleniu niedawno i wiesz co z tego pamiętam? Jeśli się tego nie robi na co dzień to o czym my mówimy. Wiesz co robią policjanci najczęściej zamiast uczyć się pożytecznych rzeczy - chodzą po sądach i prokuraturach i tłumaczą się.

Więc trzeba może mniej kasy na alfy 159 i tym pdobne wyszukane i dorgie narzedzia pracy a więcej na paliwo, coby limitów nie było a na osiedlu móc czuć się bezpiecznie.

Jedno szkolenie nic nie da - nalezy je powtarzać sustematycznie. Tylko nie mów, że nie ma na to kasy.

azaz19 napisał:
mnie nic ale innych może coś zainteresuje.te narzekania i biadolenia są bardzo ciekawe i śmieszne.
wszystkiemu winna policja,nic nie robią i tak dalej i tak dalej.
a jak w pysk jeden z drugim dostanie to gdzie dzwoni?

Ja nie twierdzę, że wszystkiemu winna jest policja a moje opinia o tym, że może kasę, której ponoć tak bardzo brakuje, wydaje się nie na to, co dla poczucia bezpieczeństwa przeciętnego obywatela jest najważniejsza, to bynajmiej nie atak na policje.

A gdzie ma dzwonić ? Do Sw. Mikołaja ?

według mnie pieniądze są.ale wydawane na bzdety i na utrzymanie osób,które mają odciski na dłoniach od trzymania się stołka.ale szare żuczki i biadolenie tego nie zmieni.
nie trzeba być geniuszem aby zauważyć jaka armia siedzi za biurkami,pije kawę i czyta gazety,a ilu pracuje na ulicy.masz kuzyna w straży to niech ci opowie.
a kupno alfy to porażka.wiadomo jakie to awaryjne.a potrzebne dobre auta choćby po to aby byle łysol w bmw nie uciekł.temat rzeka.:mad:

Doraj napisał:
Więc trzeba może mniej kasy na alfy 159 i tym pdobne wyszukane i dorgie narzedzia pracy
Zrozum że tu chodzi o kasę, ktoś na tym zarabia, nie chodzi o to że alfy, chodzi o to komu kasa jest nabijana poprzez takie zakupy. Niedługo jako społeczeństwo obudzimy się bez policji ale potrafimy tylko narzekać na policjantów tych z ulicy a oni najmniej temu wszystkiemu winni.

destructor napisał:
Zrozum że tu chodzi o kasę, ktoś na tym zarabia, nie chodzi o to że alfy, chodzi o to komu kasa jest nabijana poprzez takie zakupy. Niedługo jako społeczeństwo obudzimy się bez policji ale potrafimy tylko narzekać na policjantów tych z ulicy a oni najmniej temu wszystkiemu winni.

Rozumiem.

Nie pisze nic o policjantach tych, czy takich, leczoa instytucji jako takiej.
Nie narzekam, lecz wyrażam negatywne opinie.

Jak ktoś ocenia negatywnie kolej, służbę zdrowia, etc., nie wymagaj od niego, aby gneralnie twierdził, że w Polsce kolej i kolejarze to są OK, tylko ci prezesi w Warszawie beznadziejni i tym wszsytkim źle kręcą.

Do założyciela wątku..
Zostałeś ukarany mandatem na podstawie:
USTAWY
z dnia 22 lipca 2010 r.
o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw1) 2)
(Dz. U. z dnia 20 sierpnia 2010 r.)
gdzie art. 97 KW otrzymuje brzmienie:
"Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.7)) lub przepisom wydanym na jej podstawie,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.";

w tym przypadku wykroczenie polegało na niezastosowaniu się do art. 78 ust. 2 pkt. 1 ustawy prawo o ruchu drogowym, który ma brzmienie "Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni kierownika rejonowego urzędu rządowej administracji ogólnej o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu,
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym."

... na podstawie art.97 ustawy - kodeks wykroczeń w związku z art. 78 ust. 2 pkt 1 ustawy - prawo o ruchu drogowym. ( mandat karny od 20 do 500 PLN ). Najczęściej wychodzi to przy ustalaniu właścicieli pojazdów, których stan wskazuje na to, że nie są używane.

Witam.

To jak to w końcu jest z tym przerejestrowaniem? Trzeba w terminie 30dni zgłosić się do WK czy nie?

Kupiłem auto, które więcej stoi niż jeździ - ponieważ dużo rzeczy jest w nim do zrobienia...

Przy okazji jak to jest z opłaceniem skarbówki. Oczywiście byłem. Pokazuję umowę (na umowie koszt zakupu faktyczny poniżej 1000zł), a Pani odpala tę cholerną Autogiełdę - oczywiście widzi 3 sztuki, każda powyżej 1000zł...i ustala mi te 2% :confused:

Oczywiście zapłaciłem, ale chciałbym wiedzieć jak to jest. Znajomy mówił, że w innym US w innym województwie Pani powiedziała tak, że jeżeli na umowie jest poniżej 1000zł i nie jest to machlojka (tylko pojazd to po prostu sztrucel) nawet nie trzeba przychodzić do US...

Prosiłbym o sprecyzowanie odpowiedzi na moje 2 pytania.

Pozdrawiam.

azaz19 napisał:
za nieprzerejestrowanie nic nie grozi ale za poruszanie się po drodze publicznej tak.

Za nieprzerejestrowanie grozi kara grzywny w wysokości do 3000 zł bądź kara nagany! Wynika to z art. 97 Kodeksu wykroczeń w zw. z art. 78 ust. 2 ustawy Prawo o ruchu drogowym.

gru napisał:
Witam.

To jak to w końcu jest z tym przerejestrowaniem? Trzeba w terminie 30dni zgłosić się do WK czy nie?

Kupiłem auto, które więcej stoi niż jeździ - ponieważ dużo rzeczy jest w nim do zrobienia...

Przy okazji jak to jest z opłaceniem skarbówki. Oczywiście byłem. Pokazuję umowę (na umowie koszt zakupu faktyczny poniżej 1000zł), a Pani odpala tę cholerną Autogiełdę - oczywiście widzi 3 sztuki, każda powyżej 1000zł...i ustala mi te 2% :confused:

Oczywiście zapłaciłem, ale chciałbym wiedzieć jak to jest. Znajomy mówił, że w innym US w innym województwie Pani powiedziała tak, że jeżeli na umowie jest poniżej 1000zł i nie jest to machlojka (tylko pojazd to po prostu sztrucel) nawet nie trzeba przychodzić do US...

Prosiłbym o sprecyzowanie odpowiedzi na moje 2 pytania.

Pozdrawiam.

Trzeba zgłosić, chyba że chce się narazić na karę grzywny. Policja, jak i Straż Gimnna (Miejska) mają wgląd do informacji, czy został spełniony obowiązek wynikający z art. 78 ust. 2 ustawy Prawo o ruchu drogowym. Straż gminna np. może sprawdzić takie informacje na podst. art. 126b ustawy Prawo o ruchu drogowym: "Artykuł 129b ust. 3 pkt. 6 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. 1997 nr 98 poz. 602) „(...)W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 2, strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do: (…)
6) sprawdzenia wykonania obowiązków określonych w art. 78 ust. 2; (…)”.

Powrót