Mandat KM po 3 latach

• Autor wątku Autor wątku CrazyKiwi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CrazyKiwi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Hej, mam pytanie. Mianowicie 22.03.2013 dostałem mandat za jazdę bez biletu Kolei Mazowieckich...Wezwanie do zapłaty wędrowało gdzieś po Polsce przez 3 lata...dzisiaj trafiło do mnie z sądu pismo z wezwaniem do zapłaty.Otóż dług kupiła firma zewnętrzna która wysyłała wezwania na zupełnie inny...nieznany mi adres, później,tj. w styczniu tego roku złożyli pozew do sądu.Czy nie ma tu miejsce przedawnienie?
I druga rzecz...w piśmie otrzymałem listę około 50 osób które też mandatu nie opłaciły...w tym dane typu imię nazwisko,PESEL,adres zameldowania...co z tym zrobić?

A jakieś słowo klucz gdzie szukać?Moim zdaniem jest to ujawnianie osobom trzecim czyichś wrażliwych danych osobowych...a to jest łamanie prawa...
I jedna rzecz, teraz po otrzymaniu pisma z sądu mam do sądu odpisać, że sprawa przedawniona?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Co dokładnie otrzymałeś z sądu? Napisz tytuły pism

Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym...Jakies pisma od firmy windykacyjnej,ktora kupila od KM dlug.Pouczenie z sadu...Reszta papierow to z firmy windykacyjnej.Z tego co zauwazylem,MK sprzedala dlug w grudniu 2015,w styczniu 2016 poszlo do sadu.A mandat jest z marca 2013.Czy firma windykacyjna ma prawo wystlac mi imiona,adresy,pesele innych osob w stosunku do ktorych tez prowadza sprawy?Przez 3 lata nir dostalem nic,poniewaz wysylali to na zupelnie inne adresy ktorych nie znam,wiec jakim prawem mam im placic za zwloke?

Pozdtawiam

Roszczenie bezzasadne (brak zindywidualizowanej wierzytelności) jak i przedawnione. Pisz sprzeciw, albo niech ci ktoś to ogarnie.

A z ciekawosci zapytam o te dane...co sadzicie?Dzwonilem do giodo...kazali wyslac maila z tymi danymi i sie tym zajma.Jak tak mozna w cywilizowanym swiecie?

Zajmij się teraz swoja sprawą, nie danymi ;)

Pismo jutro do sadu wysylam.Dzieki wielkie za pomoc...A na jakis paragraf sie powolac?

Witam, dzisiaj odebrałem kolejny list z sądu z takim oto pismem
a285fe1959b3a.jpg.html

oraz Sprzeciw od wyroku zaocznego*,Zarzuty od nakazu zapłaty*,Sprzeciw od nakazu zapłaty...Ktoś może "po ludzku" wyjaśnić o co chodzi?

Pozdrawiam

CrazyKiwi napisał:
dzisiaj odebrałem kolejny list z sądu z takim oto pismem
Sąd wzywa Cię do uzupełnienia braków formalnych, wszystko masz w piśmie wyszczególnione.

Prawym przyciskiem na ikone i otworz grafikę.Braki formalne...gdybym wiedzial jak to wypelnic nie pytalbym o pomoc tutaj.Jesli ktos jest w stanie mi otworzyc oczy na to co doslac w odpowiedzi...poniewaz sposob wypelnienia formularza juz znalazlem Pytanie jakie dokumenty dolaczyc.

Nie.I nie wysylalem tego na formularzu urzedowym.Jezeli mandat byl z marca 2013,pozniej kupila go forma windykacyjna,a na droge sadowa weszla sprawa dopiero w 2016 roku to rozumiem ze wystarczajacy argument to przedawnienie.Ale czy mam do sadu wyslac skan mandatu z data wystawienia,skan wyslania pisma przez firme windykacyjna do sadu?

Boje sie,ze bede musial ponownie wysylac jakies pisma do nich.czyli rozumiem,ze mam wyslac tylko formularz urzedowy wypelniony bez zadnych zalacznikow?

CrazyKiwi napisał:
czyli rozumiem,ze mam wyslac tylko formularz urzedowy wypelniony bez zadnych zalacznikow?

podpisany przez ciebie, wraz z odpisem (ksero sprzeciwu), drugie ksero sprzeciwu zostaw dla siebie na pamiątkę.

Czyli tak wypelniony formularz,ksero tego formularza i to wszystko?

Powrót