Mandat KM za brak legitymacji

• Autor wątku Autor wątku misiendo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiendo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dostałem mandat za brak legitymacji, która zniszczyła mi się w praniu, dysponuję jednak kopią ksero na której widać potrzebna pieczątkę. Kontroler jednak tłumaczył mi, że skserowana tylna strona z ważną pieczątką na pewno należy do któregoś z moich kolegów mimo że legitymacja została wydana 6 września tego roku co widać na przedniej stronie. Dziś mija 9 dzień od wystawienia mandatu, nie napisałem odwołania ponieważ nie miałem na to czasu, mam 19 lat i obowiązki takie jak szkoła czy praca które sa dla mnie w ty momencie priorytetem i poświęcam im 100% swojego czasu jeśli wymaga tego sytuacja, a tak właśnie było w zeszłym tygodniu. Nie mam zamiaru uiszczać żadnych dodatkowych opłat, ponieważ miałem ważny bilet z ulgą, która mi prawnie przysługuje. Obawiam się, że dla Kolei Mazowieckich ta sprawa nie jest tak oczywista. Chciałem zapytać czym organ windykacyjny może mi zagrozić, gdybym zostawił tę sprawę tak jak jest?

Skoro nie miałeś przy sobie legitymacji to nie pisz, że miałeś ważny bilet. Bo nie miałeś.

PS. I nie dostałeś żadnego mandatu.

Dziękuję bardzo za pomoc. Ponawiam pytanie postawione w pierwszym poście ;)

rusz tyłek i zadzwoń do tych kolei mazowieckich, bo potem będziesz tu znowu kwiczał, że odwołanie ci odrzucili. a jak nie masz czasu bo szkoła i praca to sobie zapracuj na tę opłatę specjalną i nie becz.

a czym może organ windykacyjny zagrozic? organ windykacyjny może grozić ci wszystkim, ale nic ci nie zrobi. organ egzekucyjny (komornik) groził nie będzie, ale cię zwindykuje

misiendo napisał:
Dziękuję bardzo za pomoc. Ponawiam pytanie postawione w pierwszym poście ;)

Ponownie odpowiadam. Nie dostałeś mandatu to raz, dwa - opłata nałożona poprawnie.

Zgodnie z Prawem Przewozowym opłatę dodatkową umarza się po okazaniu w miejscu wskazanym przez Przewoźnika lub organizatora przewozu dokumentu którego podróżny nie mógł okazać w czasie kontroli oraz uiszczeniu opłaty manipulacyjnej. Ale uwaga .... podróżny ma na to tylko 7 dni od daty przejazdu.

Powrót