mandat - komunikacja miejska

• Autor wątku Autor wątku bbbb1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbbb1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam pytanie, jakie są teraz konsekwencje jeśli :

Nie miałem biletu miesięcznego przy sobie ( w domu mam) a złapał mnie kanar. Podałem nazwisko, koleżanka potwierdziła dane, ale wysiadłem na przystanku wcześniej, a kanar pisał dalej mandat i kazał jechac na końcowy, ale wysiadłem wcześniej. babka wspominała, że będzie drożej i coś tam coś tam, ale nie słuchając jej wyszedłem, bo po prostu nie miałem czasu i ochoty jechać dalej. Jak to będzie dalej?

no to trzeba szybko jechac, okazac bilet miesieczny (ale imienny jest oczywiscie?) i bedzie pobrana tylko jakas tam oplata administracyjna.

bbbb1 napisał:
Jak to będzie dalej?
Teraz pewnie bedzie nakaz zapłaty, Komornik.
Jeśli chcesz tego uniknąć polecam wizytę w biurze u przewoźnika z ważnym biletem miesięcznym. Napiszesz reklamację uzasadniając w niej, że posiadasz ważny bilet miesięczny jednak nie miałeś go przy sobie podczas kontroli. Zapłacisz opłatę manimpulacyjną i będzie po sprawie.

Prawdopodobnie zadne papiery nie beda potrzebne, chyba ze sie cos zmienilo w tym zakresie. Ale malo czasu na to jest, chyba 3 dni nawet czy cus. Ale na pewno zalezy od regionu, tj firmy ;)

Tzn, nie dostałem żadnego mandatu, bo nie wystawiła mi go. Spisała dane, potwierdzona została moja tożsamość i tyle, wyszedłem. Czyli myślicie, że po prostu mam iść do siedziby komunikacjii i tam okazać bilet miesięczny i po sprawie, tak?

W Twoim interesie jest wyjaśnić sprawę u przewoźnika. Zwlekanie może generować koszty jakimi ostatecznie być może będziesz obciążony.

bbbb1 napisał:
nie dostałem żadnego mandatu
Dostałeś, że go nie odebrałeś to już Twój problem.
P.S.
To nie jest mandat tylko opłata dodatkowa :)

No to aby uściślić. Jeśli do trzech dni roboczych, pojadę do przewoźnika i zapłacę jakieś tam 10zł, czy tam 10% wartość mandatu (bo przecież mam mandat) to skończy się to tylko na tym?

Okej, dzięki Kanas i dla Was wszystkich ;)

we Wroclawiu jest (a przynajmniej bylo) do 3 dni ;) To pewnie zalezy od miasta. Lepiej zalozyc ze do 3 dni i niech sie okaze ze bylo 7, niz odwrotnie, nie?
Za to nie trzeba zadnych papierow pisac, wystarczy okazac, zaplacic oplate manipulacyjna ;)

Dziś poszedłem zapłacić. Dyszkę tylko musiałem. Ale musiałem także podpisać ten świstek, którego nie podpisałem na początku i tam było coś dziwnego :D A mianowicie obok moich danych, poswiadczenia kolezanki itd bylo po prawej napisane cos w stylu "wulgarne czy tam agresywne zachowanie, cos tam nawet bylo przycytowane XD" ale babka jak zauwazyla ze to czytam, od razu mi zabrała to, mówiąc ze to nie jest dla mnie i nie powinienem tego czytać ;o W sumie olałem ją, bo nie chciałem się kłócić, ale tak się zastanawiam poco to jest?

bbbb1 napisał:
ale tak się zastanawiam poco to jest?
Dla Ciebie nie jest to ważne, szczególnie kiedy już sprawę załatwiłeś pozytywnie.

Powrót