Mandat komunikacji miejskiej Włochy - pytanie

• Autor wątku Autor wątku Witek93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Witek93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
chciałem zapytać osoby znające się na takich sprawach i osoby które miały podobny problem.
A więc od początku wyjechałem na praktyki do Włoch i założyłem kartę miejską która miała być ważna pół roku, taka informacja była na stronie uczelni, jednak karta była ważna 2 miesiące i na karcie małym druczkiem był termin ważności kiedy jest, jednak z dośw. w Polsce że u nas są zakodowywane bilety nawet tego nie sprawdziłem. Ostatnio miałem kontrolę biletów i i powiedzieli, że karta nie jest ważna, zabrali ją i wypisali mandat na moje dane ale żadnego adresu polskiego nie spisali. Założyłem we Włoszech Codic Fiscale ale wydaje mi się że tam nie podawałem adresu polskiego ale nie jestem pewien. Wracam za 3 dni do Polski. Ewentualnie może mój adres mogli by zdobyć z uczelni gdzie te praktyki odbywam. Mandat wynosi w ciągu 5 dni 50 euro a potem chyba więcej, ale nic nie rozumiem bo nie znam włoskiego.

Jakie są szanse że mandat przyjdzie do Polski i czy jest prawomocny dopiero jak sąd Polski go zatwierdzi (sytuacja jak z mandatami drogowymi)?
Jakieś pomysły sugestie co zrobić, aktualnie nie jestem zbytnio przy kasie żeby to płacić wiem, że to moje niedopatrzenie, ale dogadać się z nimi nie dało...

Powrót