Mandat komunikacyjny

• Autor wątku Autor wątku biger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biger

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Mam nastepujący problem:
3 pazdziernika zakupilam bilet do sieciówki - powiedziałam Pani w okienku, że chce bilet na 4 miesiace (czyli waznośc do 3 lutego), Pani dała taki bilet zaznaczyła, ze wazny do 4 lutego, po czym zapłaciłam.

Dzisiaj - dnia 10.01.2013 - złapały mnie kanary po czym powieidzały, że moj bilet sieciowkowy jest niewazny, że to jest bilet trzymiesięczny - bo kosztowal 211 zl, a czteromiesiecznt kosztuje 275. Tlumaczylam, ze taki bielt dostałam w kasie i ze jest na nim napisane ze ważny jest 3 lutego, a kanary tlumaczyly, ze to moje przeoczenie, ze powinnam wiedziec jaki jest koszt bilety 3- miesiecznego a jaki 4-miesiecznego i ze to moje niedopatrzenie po czym wystawili mi mandat w wysokości 200 zł do zaplacenia w terminie 7 dni, co powinnam zrobic? czy rzeczywiscie to wylacznie moja wina? obowiazana bylam wczesniej upewnic sie jaka jest cena biletu jaki chcialam kupic czy to wina Pani w okienku? Co powinnam zrobic - chce pojechac do zarzadu drog i komunikacji miejskiej- ale jakie argumenty moglyby przemowic za moja racja i czy sa jakies szanse? czy dac spokoj i zaplacic 200 zl....

RE: mandat, czy słuszny?

Gdzie kupowałaś bilet? Czy zawsze sprzedawca wprowadza dane czy jest też tak, że trzeba je samemu uzupełnić? Co mówi regulamin przewoźnika na temat wystawiania biletów miesięcznych?

Bilet kupowalam w kasie biletowej, tylko w takich punktach mozna kupic takie bilety sieciowe, nie kupi sie ich w zadnym kiosku itd., to byla specjalna kasa biletowa na petli autobusowej. Sprzedawca nie wprowadza danych, jedynie wpisuje na numer teog biletu sieciowego ktory sie kupuje nr znaczka z sieciowki (gdzie jest zdjecie i moje dane) zeby sie to zgadzalo ze soba.
Regulamin przewoznika:
http://www.zditm.szczecin.pl/regulamin.pdf

Co do sprzedaży biletu: jeśli został on niewłaściwie wystawiony a wystawia go TYLKO usługodawca, złóż reklamację, że to z jego winy (przewoźnika) został on nieprawidłowo wydany, nie ma innej możliwości aby zrobił to ktoś inny. Zatem odpowiedzialność spoczywa na przewoźniku, który sam wystawił bilet. Co do regulaminu, to ty jesteś zobowiązana go znać jako korzystająca z usług przewozowych. Znajdź proszę samodzielnie odpowiedź na moje pytanie.

Tylko obawiam sie, czy nie powiedza mi ze powinnam wiedziec ze bilet za 211 zl to jest bilet na 3 a nie 4 miesiace, ale z kolei to sprzedawca wypisal mi na bilecie ze to sa 4 i pobral kwote za 3...co prawda moglam sprawdzic jaka jest cena na stronie zarzadu drog i transportu miejskiego i nie wiem czy nie powiedza ze to nie bylo moim obowiazkiem nawet przy takiej omylce sprzedawcy? jak sie wybronic?

co do regulaminu nie ma konkretnych uregulowan dotyczacych wystawiania biletow miesiecznych, jedynie wychwycilam to:

§ 6. Bilety okresowe:
1) pasażerowie posługujący się biletami miesięcznymi imiennymi lub na okaziciela bądź imiennymi
3, 4, 5 miesięcznymi obowiązani są do posiadania ich w czasie jazdy i okazywania na żądanie
służby kontrolerskiej oraz bez wezwania kierowcom na liniach nocnych. Wymienione bilety ważne
są wyłącznie w trakcie jazdy;
2) bilety miesięczne i 3, 4, 5 miesięczne liniowe uprawniają do przejazdu całej trasy linii, a na
odcinkach ściśle pokrywających się również innymi liniami danego rodzaju. Odcinkiem ściśle
pokrywającym się jest odcinek pomiędzy dwoma przystankami wspólnymi dla linii, na którą
wykupiony jest bilet i linii, z której korzysta pasażer, przy czym uznaje się również jako odcinek
ściśle pokrywający się, jeżeli jeden z przystanków jest wspólny, a drugi wynika z rozjazdu linii po
odbyciu minimum połowy drogi przejazdu;
3) bilety miesięczne i 3, 4, 5 miesięczne są ważne w dni powszednie, niedziele i święta. Do
przejazdu liniami nocnymi bez ograniczeń uprawniają wyłącznie bilety sieciowe na wszystkie linie
(zwykłe, pospieszne i nocne).
Bilety okresowe na jedną linię uprawniają do przejazdu liniami pospiesznymi lub nocnymi na
odcinkach ściśle pokrywających się tych linii, przy czym do biletu na jedną linię zwykłą pasażer
zobowiązany jest skasować dodatkowy bilet jednorazowy na zamierzony czas przejazdu według
taryfy linii zwykłych;
4) bilet miesięczny i 3, 4, 5 miesięczny sieciowy na linie zwykłe uprawnia do przejazdu liniamipospiesznymi i nocnymi pod warunkiem dodatkowego skasowania biletu jednorazowego na
zamierzony czas przejazdu według taryfy linii zwykłych;
5) blankiet do biletu okresowego nie posiadający danych personalnych pasażera, aktualnej fotografii
i załączonego do niego biletu okresowego o nominale uprawniającym do danego przejazdu lub bilet
okresowy bez wpisanego numeru blankietu bądź z numerem wielokrotnie poprawianym lub
skreślanym, nie uprawnia do przejazdu;
6) przy zmianie formy przejazdu w trakcie korzystania z biletu miesięcznego lub 3, 4 i 5
miesięcznego, np. z sieciowego na jednoliniowy lub odwrotnie z jednoliniowego na sieciowy,
pasażer zobowiązany jest dokonać stosownej zmiany blankietu biletu;
7) wystawienie imiennego blankietu do biletu okresowego następuje w oparciu o dokument
tożsamości, z wyłączeniem blankietów do biletów dla dzieci w wieku od 4 do 7 lat, których
wystawienie może nastąpić na podstawie oświadczenia rodzica lub opiekuna prawnego;
8) przy nabywaniu biletu ulgowego i podczas kontroli biletów pasażer obowiązany jest bez
wezwania okazać a na żądanie wręczyć dokument uprawniający do przejazdu ulgowego;
9) pasażer ma prawo żądać od kasjera wpisania numeru blankietu na zakupionym bilecie
okresowym;
10) bilety semestralne przeznaczone są wyłącznie dla uprawnionych do ulgi uczniów i studentów.
Okres ważności biletów wynosi 4 lub 5 kolejnych miesięcy;
11) bilety okresowe podlegają zwrotowi w okresie ich ważności:
a) w przypadku zwrotu biletu okresowego – miesięcznego, 3, 4, 5 miesięcznego najpóźniej w 2
dniu od rozpoczęcia jego ważności, naliczana zostaje opłata manipulacyjna w wysokości 10%
wartości nominalnej biletu. Pozostałą kwotę pasażer otrzyma, po złożeniu podania z
załączonym biletem, w dowolnej kasie prowadzącej sprzedaż biletów okresowych.
b) począwszy od 3 dnia ważności biletu, zwrotu biletu można dokonać wyłącznie w siedzibie
ZDiTM przy ul. Klonowica 5 w Szczecinie. W takich przypadkach kwota zwracana pasażerowi
pomniejszana będzie o kwotę stanowiącą 10% wartości nominalnej biletu tytułem opłaty
manipulacyjnej oraz o kwotę wynikającą z proporcjonalnego w stosunku do daty ważności
biletu jego wykorzystania

proszę sprawdzić na bilecie ważność biletu (do kiedy obowiązuje)

ty kupujesz bilet na dany okres, nie musisz znać cenników biletów!

pokaż bilet w siedzibie/punkcje przewoźnika ze jest ważny do 3_lutego a kontroler biletów go nie uwzględnił. Opłata dodatkowa (kara) powinna zostać anulowana, ew. otrzymasz dodatkowe symboliczne koszty za anulowanie opłaty dodatkowej (10,20zł)

Ostatnia edycja:
na bilecie jest ze do 3 lutego

co powinnam zrobic? co powiedziec zeby mnie nie odeslali? boje sie ze jak kaza mi zlozyc jakas reklamacje to potem ja i tak odrzuca, a jezeli mandatu nie zaplace w ciagu 7 dni to kwota z 180 zl wzrasta do 240!!!

kontroler powieidzal ze omylka w wypisie na bilecie przez sprzedawce nie usprawiedliwia mnie, bo jest na bilecie napisane 211 zl - taki byl jego argument

pokaż mandat (opłatę dodatkową) wypisaną przez kontrolera biletów

pokaż bilet w siedzibie/punkcje przewoźnika ze jest ważny do 3_lutego a kontroler biletów go nie uwzględnił.

jeśli trzeba napisać reklamacje poprostu przedstaw to tak:

pomimo posiadania ważnego biletu, otrzymałem wezwanie do zapłaty (mandat)
dowód: ważny bilet

_ innych dowód nie przedstawiaj! nie wspominaj o cenie biletu! im mniej mówisz to lepiej!

Ostatnia edycja:
powinnam udac sie w takim razie w miejsce gdzie kupilam bilet - tj. kasa biletowa, czy w miejsce gdzie powinnam zaplacic mandat?

a jezeli powiedza ze kare dostalam slusznie, bo na tej karze ktora dostalam, kontroler napisal ze mam niewazny bilet bo byl to bilet na 3 a nie 4 miesiace i termin uplynal 2 stycznia, i powola sie na widniejaca na bilecie cene 211 zl ?

tak gdzie trzeba zapłacić mandat! (opłatę dodatkową)

przedstaw bilet ważny do 3_lutego i przedstaw niesłusznie wypisaną opłatę dodatkową (mandat)

ty kupiłeś bilet na 4-miesiące i go posiadasz!
zapłaciłeś tyle ile kazał ci sprzedawca w kasie!

nie musisz znać cenników biletów!

sprzedawca biletu wprowadził cię w błąd!

WNIOSEK O ANULOWANIE OPŁATY DODATKOWEJ

……………………………. Piła, dnia ……………
…………………………….
…………………………….
Dane osobowe, adres, telefon

ztm (mpk)
W KIELCACH
(TWOJE MIASTO)

Proszę o anulowanie opłaty dodatkowej z dnia …………… ………… wypianego przez kontrolera biletów o nr. ……………
………uzasadnienie: pomimo przedstawienia kontrolerowi biletów waznego biletu do dnia 3_lutego kontroler biletów go nie uwzlędnił i wypisał mandat. …………kontroler biletów uzasadnił wypisanie biletu tym iż cena biletu nie jest zgodna z cennikiem.
uzasadnienie kontrolera biletów jest bezzasadne ponieważ ja zakupiłąm bilet na 4 miesiące a zapłaciłam tyle ile nakazał mi sprzedawca w kasie biletowej w takim przypadku winę za powyższą sytuacje pownosi wyłącznie sprzedawca biletów a nie ja. ………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………

Załączniki:
1) Kopia wezwania
2) kopia waznego biletu (orginal do wglądu)

Powrót