Mandat kzkgop bez kwoty

• Autor wątku Autor wątku Eski90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eski90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Mam pytanie odnośnie mandatu, który dostałem ostatnio z kzkgop. Dostałem dwa kwitki, jeden zielony z danymi, wypełniony poprawnie. A drugi blankiet z danymi, na które wykonać przelew, jest bez podanej kwoty. Widnieją na nim dane podstawowe, które są wypełniane przy drukowaniu go (numer konta, adresat itd.), natomiast nic więcej nie jest uzupełnione. Mam więc pytanie, czy taki mandat jest ważny?

To nie jest mandat. Możesz nie wpłacać z tego druczka, on jest tylko po to, żeby wpłacającemu było wygodniej - równie dobrze możesz wprost zapłacić sobie przelewem z rachunku bankowego.

Co do "ważności" - opłata dodatkowa należy się za sam fakt jazdy bez biletu. Nic "na papierze" dostać nie musisz. Możesz papier potraktować jako makulaturę, choć nie polecam - zapłacić i tak trzeba.

Co więcej zazwyczaj przewoźnicy stosują zasadę, iż nałożona opłata dodatkowa ulega pomniejszeniu jeżeli wpłaci się w określonym terminie np. 7 dni.
Także raczej warto zapłacić, niż później mieć do czynienia z wszelkiej maści firmami windykacyjnymi , a te potrafią zrobić jesień średniowiecza :)

Powrót