mandat MPK Krakow

• Autor wątku Autor wątku mmoryto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmoryto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć.
W dniu 03.01.2012 dostalem mandat za jazdę bez biletu. Zdarzenie mialo mmiejsce o godzinie 13:45, a o 14:30 tego samego dnia kupilem bilet miesieczny ważny od tego dnia. Mialem zamiar to zrobić jednak nie wyrobilem się rano. Czy jeżeli bilet jest ważny na dzień w którym dostalem mandat, mimo kupienia go później jest szansa uniknięcia mandatu lub zaplacenie kary za brak biletu przy sobie (5 zl) ?

Nie, nie ma takiej szansy.

Witam dostałem mandat w dniu 18.01.2012 koło godziny 11:00 miałem przy sobie 3 bilety ale jak wszedłem do tramwaju po chwili pan sprawdzał a ja nie zdążyłem wyciągnąć biletu i skasować czy jest szansa uniknięcie mandatu bo niby 108 zł i co ważniejsze zginął mi mandat co mam zrobić chciałbym uniknąć tego

Ostatnia edycja:
hmmmm, w mpk w krakowie raczej tak od razu nie sprawdzają biletów, zawsze można się odwołać i próbować udowodnić swoje racje przed mpk

Czesc kolejna sprawa z biletem :) Otoz moja dziewczyna jadac dzisiaj autobusem zostala zlapana przez kanarow, miala karte na ten autobus (mpk krakow), ale skonczyl sie on wczoraj (02.02, dzisiaj jest 03.02 [nwm czy wyswietla date przy poscie]), jednak kupowala go ona 03.01, a pani w kasie wydrukowala jej dowod zakupu, na ktorym widnialo, ze zostal zakupiony 02.01 i byl wazny do 02.02 (mam nadzieje, ze sie ktos nie pogubi w tych datach ;p). W cenniku pisze, ze bilet jest miesieczny. I teraz pare pytan
1. Jak wyglada reklamacja typu "jestem uczciwym podrozujacym zawsze kupuje karte/bilet, tylko dzisiaj zapomnialem" (slyszalem, ze tak mozna, ale slyszalem, nie znaczy, ze tak jest). Rozpatruja to pozytywnie ? Kara wynosi 240zl, wiec to sa lekkie jaja.
2.Skoro dziewczyna kupila bilet miesieczny, to nie powinien on byc od 03.01 do 03.02 ?
Z górki bardzo dziekuje :)

To zależy, bilet miesięczny obowiązuje na ogół na dany miesiąc kalendarzowy więc zakupując go np 10 stycznia ważny jest do końca stycznia, bilet 30 dniowy ważny jest 30 dni i nie jest ważne czy początek czy środek miesiąca, musisz zobaczyć jakie zapatrywanie na tą sprawę mają regulaminy danego przewoźnika, powinno być dokładnie opisane jaki typ biletu ile jest ważny

Witam,
dzisiaj przydarzyła mi się kontrola ( w tramwaju), bilet semestralny miałam ważny do 03.03.2013r. przed samym wejściem do tramwaju chciałam przedłużyć swój bilet, lecz automat stwierdził że kwota musi być odliczona. Więc wsiadłam do tramwaju wyjęłam bilet i chciałam go skasować i w tej chwili ogłoszono kontrolę biletową (nie zdążyłam skasować swojego biletu). Kanar nie chciał słuchać wyjaśnień (zostałam nawet poparta przez osobę trzecią), kazał zapłacić 120 zł na miejscu lub 240 jeśli mandat zostanie . zapłaciłam więc to 120 złoty.
Dodatkowo zostałam jeszcze okłamana, ponieważ jak wspomniałam wcześniej panowie którzy mnie kontrolowali powiedzieli że mandat wynosi 120 zł jeśli płaci się "od ręki" a 240 zł jeśli mandat zostanie wypisany. Przeczytałam na stronie mpk Kraków, że mam 7 dni na uregulowanie ewentualnego mandatu i dopiero po tym czasie mandat wynosi już 240. Czy można się od tego jakoś odwołać? Pomóżcie!
(Kraków)

Ostatnia edycja:
Witam, 23 kwietnia podczas kontroli biletów okazało się, że nie mam przy sobie legitymacji z ważnym KKM, dostałam więc karteczkę iż mam do 7 zgłosić się z KKM na Ul. Wawrzyńca. Oczywiście zbagatelizowałam sprawę i zapomniałam o tym.
Teraz 14.05 otrzymałam pismo , ze mam zapłacić 250 złotych mandatu.
Czy jest jeszcze szansa aby to wszystko odkręcić bo przecież w dniu kontroli miałam ważną kartkę KKM tylko nie miałam jej przy sobie?

Co powinnam zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Na Tobie ciąży obowiązek udowodnienia że przysługują Ci zniżki i miałaś na to wyznaczony termin, nic nie zrobisz, możesz mieć pretensję tylko do siebie.

A można coś zdziałać jeśli termin 7 dni został przekroczony o jeden dzien?

Powrót