Mandat, MPK Kraków

• Autor wątku Autor wątku 0JakubM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

0JakubM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

do mojej dziewczyny przyszło pismo z sądu rejonowego Lublin-Zachód, w sprawie nieopłaconego mandatu. Dodatkowo wnoszą o opłatę kosztów sądowych w wysokości 90zł (30zł plus odsetki). W treści uzasadnienia nakreślone zostało, że była ona poinformowana o wezwaniu do zapłaty przed postępowaniem sądowym, jednak nic takiego nie miało miejsca. Pierwszym pismem, jakie dostała, był wspomniany nakaz zapłaty po postępowaniu sądowym. Dodatkowo pełnomocnikiem Gminy Kraków jest adwokat z Poznania, a postępowanie jest przeprowadzane w Lublinie. Całe pismo wygląda mi na podejrzane i nie chcę paść ofiarą scamu. Co zrobić w takiej sytuacji?

0JakubM napisał:
Witam,

do mojej dziewczyny przyszło pismo z sądu rejonowego Lublin-Zachód, w sprawie nieopłaconego mandatu. Dodatkowo wnoszą o opłatę kosztów sądowych w wysokości 90zł (30zł plus odsetki). W treści uzasadnienia nakreślone zostało, że była ona poinformowana o wezwaniu do zapłaty przed postępowaniem sądowym, jednak nic takiego nie miało miejsca. Pierwszym pismem, jakie dostała, był wspomniany nakaz zapłaty po postępowaniu sądowym. Dodatkowo pełnomocnikiem Gminy Kraków jest adwokat z Poznania, a postępowanie jest przeprowadzane w Lublinie. Całe pismo wygląda mi na podejrzane i nie chcę paść ofiarą scamu. Co zrobić w takiej sytuacji?
Zadzwonić do sądu i zapytać, czy rzeczywiście taka sprawa się toczy. Trzeba będzie podać strony i sygnaturę sprawy. Dziewczyna będzie musiała zadzwonić osobiście, Ty nie występujesz w tej sprawie w żadnym charakterze.
Co dokładnie dostała dziewczyna? Czy po dostaniu nakazu zapłaty złożyła sprzeciw? Odbyła się rozprawa? Była w sądzie i przedstawiła swoją wersję? Składała jakieś pisma?

Dostała nakaz zapłaty mandatu oraz opłaty kosztów postępowania, o którym nawet nie została poinformowana pomimo tego, że w samej treści nakazu jest wzmianka o tym, że powinna zostać poinformowana o zalegającej zapłacie przed rozpoczęciem postępowania. Nie składała żadnego sprzeciwu. O tym, że odbyło się postępowanie dowiedzieliśmy się dopiero po otrzymaniu nakazu zapłaty więc nawet nie miała szans przedstawić swojej wersji. Żadne pisma również nie były składane.

0JakubM napisał:
Witam,

do mojej dziewczyny przyszło pismo z sądu rejonowego Lublin-Zachód(...) Co zrobić w takiej sytuacji?

Nakaz zapłaty wydany w EPU - dziewczyna ma pouczenie na piśmie aby w ciągu 14 dni (od odebrania) zapłacić lub złożyć sprzeciw.

Jeśli zdecyduje się na sprzeciw to może podnieść argumenty, które wskazałeś min. O braku polubownego rozwiązania sporu (brak przed sądowego wezwania do zapłaty)

Pytanie też jaki jest jej stosunek do wierzytelności z pozwu - uznaje / kwestionuje?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

przyszło pismo z sądu rejonowego Lublin-Zachód, w sprawie nieopłaconego mandatu

Czy ten mandat nie jest przypadkiem przedawniony? Jeżeli tak, można to podnieść w składanym s przeciwie od nakazu zapłaty.

Wanda67 napisał:
Czy ten mandat nie jest przypadkiem przedawniony?

Sad z urzędu bada przedawnienie roszczenia w przypadku konsumentów.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

A czy w ogóle twoja dziewczyna przypomina sobie sytuację, że jechała bez biletu? Kontroler w takim przypadku wystawia wezwanie do zapłaty (to nie jest mandat). To wezwanie może być już interpretowane przez sąd jako próba polubownego rozwiązania sporu. W imieniu ZTM może występować kancelaria prawna z drugiego końca Polski, co często się dzieje.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót