Mandat MPK - wezwanie

• Autor wątku Autor wątku olivard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olivard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam następujący problem - dostałem wezwanie do zapłaty mandatu za jazdę bez biletu (Kraków - ***) komunikacją miejską - na wezwaniu była podana data 18.12 - i tu pojawia się zasadniczy problem - z komunikacji miejskiej nie korzystam wcale (w związku z czym nie posiadam biletu okresowego), a analiza wydarzeń z tego dnia wykazała, że tym bardziej moja noga w autobusie nie postała tego dnia. Wezwanie przyszło miesiąc po terminie mandatu więc nie ma tu nawet zastosowania 7 dniowy termin na zwykłe odwołanie mandatu. Wezwanie nie zawiera bardziej szczegółowych danych typu godzina czy linia jedynie datę. Przypuszczamy, że ktoś podał moje dane kontrolerowi nie okazawszy dokumentów.

Moje pytanie - co należy zrobić by uniknąć zapłaty za mandat którego nawet nie otrzymałem?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Co dokładnie jest napisane w wezwaniu ?
PS.
To nie mandat tylko opłata dodatkowa :)

Wezwanie do zapłaty (nr XXXXX)
Działając w imieniu i na rzecz gminy miejskiej Kraków - zarządu transportu publicznego w krakowie, Firma XXX wzywają do natychmiastowego uregulowania należności zgodnie z poniższym zestawieniem:

tutaj tabelka w której widnieje:
-Wezwanie nr XXXX z dnia 18.12.2020
-Wielkość opłaty dodatkowej za przejazd bez biletu + odsetki.

Poniżej dane dotyczące płatności.

I na koniec informacja, że w przypadku nie opłacenia w przeciągu 7 dni skierujemy sprawę na drogę postępowania sądowego.

Zgubiłeś kiedyś jakiś dokument, dowód, legitymację, prawo jazdy ?

Opcja A: Dowód osobisty zgubiony w 2014 roku (zgłoszone na policji/wyrobiony nowy)
Opcja B: Pracuję w środowisku osób które mogą mieć dostęp do mojego peselu.

w kwestii opcji A masz potwierdzenie zgłoszenia ?
Opcja B bez znaczenia.

Raczej w toku 6 przeprowadzek obawiam, że się nie znajdzie.

Ok, to jeszcze jedno pytanie, jesteś pewny, że nie dopuściłeś się wyłudzenia przejazdu ?
Przepraszam za pytanie, ale wolę dopytać aby potem nie było, że zamiast opłaty dodatkowej, musisz jeszcze ponieść dodatkowe koszty :)

Nie było takiej możliwości - mój ostatni przejazd komunikacją miejską miał miejsce w 2019 roku.

Ok, to już chyba wszystko wiemy :)
wysyłasz do nich pismo ZPO;
W odpowiedzi na wezwanie z dnia xxx dotyczące xxx (wymieniasz wszystko co na wezwaniu) informuję, że nie korzystam z komunikacji miejskiej od ponad roku. W dniu wystawienia opłaty dodatkowej również nie korzystałem. Nie jestem w stanie stwierdzić w jaki sposób osoby dokonujące kontroli weszły w posiadanie moich danych, jak też kto podpisał się na opłacie dodatkowej. W razie wydania nakazu zapłaty przez Sąd, wniosę sprzeciw podnosząc w nim zarzut nieistnienia zobowiązania co będzie skutkowało ewentualnymi dodatkowymi kosztami sprawy, zastępstwa procesowego, obciążającymi powoda. Jednocześnie wnoszę o zabezpieczenie monitoringu z pojazdu na okoliczośc wykazania, że nie mojej osoby dotyczy przedmiotowa opłata dodatkowa. cdn nastąpi, muszę odejśc od kompa :)

Powrót