Mandat MPK

• Autor wątku Autor wątku Morcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Morcik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
jestem studentka, nie pracuje póki co to utrzymują mnie rodzice. Dzisiaj otrzymałam mandat za brak biletu prawie 200 zł.:( Czy może mi ktoś powiedzieć jakie będą konsekwencje jeśli nie zapłacę.
Z góry dziękuje za pomoc:-)

Zapewne takie, że zapłacisz dwa lub trzy razy tyle komornikowi za kila lat, jak zaczniesz zarabiać.

Ale przecież po roku czy tam trzech mandat bedzie anulowany.

Ty chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Piszesz o przedawnieniu roszczenia, na które możesz się ewentualnie powołać przed sądem, jeśli powód wniesie pozew za późno, ale jeśli wniesie w terminie i sąd wyda nakaz zapłaty to wystarczy raz na 10 lat u komornika wszcząć egzekucję i można Cię tym nękać do końca życia, aż zapłacisz. I w takim wypadku nic się nie przedawnia.

a jest taka mozliwosc aby mi to umozyli?:(

Jezeli jestes osoba np. niezdolna do samodzielnje egzystencji nawet w przyszlosci to szanse są.
Ale jak jestes osoba zdrowa ktora predzej czy pozniej zacznie pracowac to nie ma powodu by komus umarzac.
Poucz sie, postudiuj, popracuj i w koncu ladnie splacisz swoje winy.

Tyle, że ja bym wolał teraz pożyczyć i zapłacić, niż ileś razy więcej za kilka lat. O anulowaniu zapomnij. Jak się nie ma kasy to się nie jeździ autobusem tylko rowerem.

bardzo smieszne naprawdę hahaha

A co w tym śmiesznego? Wolisz za kilka lat pójść do pracy i potem rok pracować na spłatę mandatów, bo resztę zabiorą komornicy?

bez przesady przeciez nie nalicza mi nie wiadomo ile

Zakładam, że dalej będziesz oszczędzać na biletach i uzbierasz więcej takich pamiątek. U jednego, rzeczywiście, aż tyle nie narośnie.

Albo mozna to rozłozyc na raty?

Obowiązku nie ma, ale możesz napisać do przewoźnika prośbę o rozłożenie na raty i jeśli zaproponujesz coś rozsądnego, a nie po 5 zł miesięcznie, to pewnie się zgodzi.

Myślę, że 50 byłoby rozsądne, ale próbuj 20, tylko umotywuj to jakoś rozsądnie dlaczego tak mało.

tylko jesli w ciagu 7 dni nie zapłace to zamiast 170 bede musiala 240. Czyli jak na raty to wtedy 240?

Kilka razy w tygodniu pojawia się taki sam wątek. Zmieniają się tylko pytający...
Proszę użyć funkcji "szukaj".
Trzeba wziąć odpowiedzialność za swoje czyny. Nie miałaś biletu -> zostałaś złapana -> płacisz opłatę dodatkową.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót