Mandat MPK

• Autor wątku Autor wątku Michelle Le Bonheur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michelle Le Bonheur

Witam,
mam taką sytuację że wczoraj 30.06.2015 byłam w Krakowie i dostałam mandat za jazdę bez biletu. Była godzina późna ok. 21, byłam w Krakowie jeden dzień, nie znam miasta, przyjaciółka pokierowała mnie do jakiego tramwaju mam wsiąść żeby dojechać na dworzec. Chciałam kupić bilet w biletomacie na przystanku, ale jak tylko doszłam na przystanek to podjechał ten tramwaj którym miałam jechać, no wiec wsiadłam, a przyjaciółka mówiła, że w środku też są automaty do kupienia biletu. Ja byłam obładowana torbami, zmęczona, wsiadłam do drugiego wagonu i rozglądam się, rozglądam, ale widziałam tylko kasowniki biletów, nie widziałam miejsca gdzie mozna je kupić (tak jak we Wrocławiu, gdzie zawsze bez problemu kupuje bilet w tramwaju), no więc siadłam i modliłam się żeby przejechać bez problemu te 2-3 przystanki...Z racji tego że jestem bardzo niesmiała i mam problemy zeby podejść do ludzi to siedziałam cicho, ale stwierdziłam, że po prostu zapytam czy moge tu kupic bilet...niestety właśnie wtedy wsiedli kontrolerzy i zaczeli sprawdzać...no i dostałam mandat...nie miałam jak zapłacić od razu, wiec przyjełam kwitek i mam 7 dni na zapłacenie 120zł, jeszcze postraszyli mnie komornikiem który bedzienękała moja rodzine jak nie zapłace wiec sie rozpłakałam...ogólnie było źle :/....Jestem studentką, mieszkam teraz we Wrocławiu, nie pracuję, wiec nie mam dochodów, nie wytrzasnę nagle tych pieniedzy...mam wiec pytanie, czy z racji tego ze nie pracuję i w sytuacji jaka nastapiła moge napisać odwołanie od mandatu? A jesli nie...to proszę chociaż o pomoc - formularz wniosku aby rozłożyć to na raty....

Michelle Le Bonheur napisał:
dostałam mandat za jazdę bez biletu
Przeczytaj dokładnie druczek i zobacz czy jest tam gdzieś słowo mandat ?
To nie jest mandat :)
moge napisać odwołanie od mandatu?
Możesz, szanse zerowe. Jedyne na co możesz liczyć to rozłożenie na raty, oczywiście to również nie jest pewne, liczy się tylko dobra wola przewoźnika. Większość przewoźników daje bonifikatę jeśli zapłaty dokona się w terminie 7 dni od wystawienia. To chyba lepsza opcja niż raty pełnej kwoty opłaty dodatkowej.

@kanas
no mandat..kara...nieważne...
jeśli poproszę o rozłożenie na raty to znaczy będzie to pełna kwota 240zł, a nie 120?

jeśli poproszę o rozłożenie na raty to znaczy będzie to pełna kwota 240zł, a nie 120?
Oczywiście. Dodatkowo odsetki ustawowe. NIe wpsomnę, że jak już, to pewnie zgodzą się rozłożyć na 2, 3, może 4 raty ze wzgłedu na niską kwotę. Mogą również wcale się nie zgodzić. Termin 7 dni przeleci i pozostanie pełna kwota do zapłaty. Dlatego moim zdaniem lepiej jeden szybki ból i problem z głowy.

Z racji tego że jestem bardzo niesmiała i mam problemy zeby podejść do ludzi to siedziałam cicho,
Trochę cię ta lekcja psychologiczna kosztowała

Powrót