Mandat MZK jestem nie pełnoletni proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Cotaku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cotaku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam a więc sytuacja wygląda następująco. Dziś kupiłem bilet autobusowy i wsiadłem do autobusu chciałem dojechać na ul. Rejtana, a wsiadłem na ul.Narutowicza następny przystankiem był dworzec kolejowy. Po czym kierowca mówi mi że to ostatni przystanek i się pytam. Jak dojechać do Galerii na co kierowca mi mówi że ma przerwę 15min (zależało mi na czasie) i że autobus który stoi przed nami jedzie na 7min do Galerii i mogę się tam przesiąść, no to się przesiadłem (Drugi raz w życiu autobusem jechałem). No i pojechaliśmy, na przed ostatnim przystanku wsiadło 2 kanarów, i kontrolowali bilety po czym na ostatnim przystanku mnie kontrolowali i mówili że mam nie ważny bilet. Całą sytuację tłumaczyłem że drugi raz jadę autobusem w życiu i że kierowca mówił że mogę się tam przesiąść po czym został mi wystawiony mandat w wysokości 94.50zł, nie mam pojęcia co zrobić ponieważ mam 16 lat jestem osobą nie pracującą tylko się uczę zaznaczę że miałem bilet ulgowy oraz legitymację. I czy jest taka możliwość aby odwołać się od mandatu? (Zdj mandatu w załączniku) oraz mam pytanie w związku z pod punktem 2. czy jeśli bym nie mógł się odwołać to kara by była zmniejszona do 27zł? Proszę o szybką odpowiedź. Jeśli zły dział proszę o przeniesienie.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Odwołać się możesz, co to da ? Nic.
Poproś rodziców, zapłać. Jeśli tego nie zrobisz to bardzo prawdopodobne, że za kilka zapłacisz tylko kilka razy więcej.

A co sądzisz o punkcie 2.? jest możliwość ze zapłacę tylko 27zł? bo nie mam 94.50zł bym musiał sprzedawać różne rzeczy...

Cotaku napisał:
jest możliwość ze zapłacę tylko 27zł?
Nie. Gdybyś miał bilet np miesięczny imienny, zapomniał go zabrać, takich sytuacji dotyczy opłata manipulacyjna.
Ty masz zapłacić 94,5 zł. w ciągu 7 dni, jeśli zrobisz to później opłata wynosi 135zł.

Tak czy inaczej proszę o odp. jeszcze kogoś.

Zakładam że miałeś bilet jednorazowy wiec co tu dużo tłumaczyć jest autobus jest nr boczny kupiłeś bilet jednorazowy skasowałeś go w autobusie numerze bocznym x a potem przesiadłeś się do autobusu o numerze bocznym y. rezultacie stracił on ważność. Mandat jak najbardziej zasadny.A tłumaczenia kierowca miał przerwę (miał bo ma do tego pełne prawo ) albo jechałeś pierwszy czy drugi raz autobusem to :D:lol::D się uśmiałem. Kogo to obchodzi ? Zapłać ten mandat no chyba że wolisz aby rodzice dostali pismo windykacji i przy okazji ciut przepłacili to proszę bardzo.

matti214 napisał:
Mandat jak najbardziej zasadny
To nie jest mandat tylko opłata dodatkowa.
matti214 napisał:
Zapłać ten mandat no chyba że wolisz aby rodzice dostali pismo windykacji i przy okazji ciut przepłacili to proszę bardzo.
Co mają do tego rodzice ?
Sam zapłaci, jak nie teraz, to później, tylko dojdą koszta sprawy, zastępstwa procesowego, koszta egzekucji, odsetki...

Kanas napisał:
To nie jest mandat tylko opłata dodatkowa.

Co mają do tego rodzice ?
Sam zapłaci, jak nie teraz, to później, tylko dojdą koszta sprawy, zastępstwa procesowego, koszta egzekucji, odsetki...

opłata dodatkowa czy podatek od głupoty :D jak zwał tak zwał ważne że wiadomo o co chodzi

Odnośnie 2 części cytatu

A na końcu przyjdzie pan komornik i zabierze ci laptopa tableta smartfona a jak będzi mu mało to i lodówkę wyniesie z telewizorem :D

Kanas dobrze ci radzi zapłać i po kłopocie

Powrót