Mandat MZK - kancelaria Statima

• Autor wątku Autor wątku telegazeta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

telegazeta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry!

W kwietniu tego roku otrzymałam pismo z kancelarii Statima w sprawie tego, że są pełnomocnikami MZK Opole, gdzie mam niezapłacone mandaty za brak biletu (mandaty z czasu 2009- 05. 2012).
W piśmie tym napisano ,,Wzywa do dobrowolnej zapłaty'', a mój dług to 700 zł.
Dowiedziałam się wtedy, że mogę to spłacać ratami, więc też od kwietnia do teraz regularnie wpłacałam pieniądze. Kilka dni temu otrzymałam taki sam list jak wcześniej jednak mój dług wzrósł do 990 zł... Jak najszybciej wyslałam kancelarii dowody wpłat i pytanie, skąd ten wzrost. W odpowiedzi otrzymałam informację, że to co spłaciłam to opłata dodatkowa, a pozostało mi jeszcze 1030 zł. (Mój dlug z dnia na dzień rośnie?)
Napisałam, że spłacę wszystko w ratach, ale chcę potwierdzenie, że moje zadłużenie nie wzrośnie już nigdy o jakieś dziwne opłaty dodatkowe. Odpisano mi, że w tej sprawie mam kontaktować się z MZK.

Nie rozumiem narastających kwot mimo wpłat na konto i tego, że Statima nie da mi gwarancji, że moja kara finansowa nie wzrośnie.
Co robić? Jestem w zupełnej kropce.

były prawy sądowe? jak nie było to roszczenia są przedawnione. a teraz to nawet nie wiesz za co płacisz...

Nie było. W liście napisano tylko: ,,W przypadku braku wpłaty sprawa zostanie skierowana na drogę postępowania sądowego, a w razie potrzeby egzekucyjnego. Koszty uzyskania tytułu egzekucyjnego, kłauzuli wykonalności i egzeksucji komorniczej mogą wówczas wynieść 2350 zł.''
I szczerze mówiąc właśnie to przeraża mnie najbardziej, ale podejrzewam, że właśnie o to im chodzi.

Przedawnione.
Jak przyjdzie nakaz z sądu to wysyłasz sprzeciw/odpowiedź na pozew.
Podnosisz dwa zarzuty:
1. Nie istnienia zobowiązania
2 Z ostrożności procesowej zarzut przedawnienia.

Ze Statimą nie rozmawiaj, nie podpisuj ugód, czekaj na pozew z sądu. Przypilnuj tylko, żeby MZK i Statima miały Twój aktualny adres (do wysłania pozwu przez sąd - ułatwi to sprawę).

Super, dziękuję bardzo za pomoc.
Rozumiem, że taka sprawa w związku z przedawnieniem jest dla mnie wygrana. :grin:

Powrót