Mandat na autostradzie. Kilka pytan.

• Autor wątku Autor wątku cristofo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cristofo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam dzisiaj jadąc na urlop do PL (na codzien jestem zameldowany i pracuje w Niemczech) zostałem zatrzymany na autostradzie przez nieoznakowany radiowóz. Pierwsza moja taka sytuacja w życiu dosyć duży stres. Wyrok to mandat 448 euro i zabranie prawka na 2 m-ce. Policjant pytał o adres na jaki ma być wysłany mandat podałem ten w DE. Powiedział że wszystko przyjdzie pocztą. Pod koniec kontroli policjant podał mi druk po polsku do podpisu były na nim 3 kwadraty kazał zakreślić jeden z nich. Zapytałem ktory😁 powiedział że obojętnie i zaznaczyłem środkowy wydaje mi się że było napisane "nie odmawiam składania wyjaśnień" może mi ktoś dać linka do tego pisma lub powiedzieć co to w ogóle było? Druga sprawa. Sprawa zabrania prawka na 2 miesiące. Czytałem że gdzieś się wysyła i prawko odsyłają do PL. Czytałem również że można podejść na Policję w DE wypiszą kwit dadzą jakaś naklejkę na prawko którą można zdjąć po upływie kary. Bardzo proszę o pomoc wracam do DE za 2 tygodnie i odrazu po powrocie chciałbym odbyć karę i zalatwic wszystkie formalności.

Skoro pismo było po polsku, to powinieneś przeczytać treść i zrozumieć zanim złożyłeś podpis.

Powrót