Mandat Niemcy fotoradar

• Autor wątku Autor wątku TheNike1948
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheNike1948

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, dostałem dzisiaj mandat z Niemiec (fotoradar), nie wiem czy można to nazwać mandatem bo nie ma żadnej kwoty itp. Jest tylko na jednej kartce A4 info po Niemiecku, że na autostradzie A2, w dniu 21.02 o godzinie 12 w Bielefeld przy dopuszczalnej prędkości 100 km/h oni wykryli 145 km/h (Festgestellte Geschwindigkeit (nach Toleranzabzug)) Nie wiem czy to już po odliczeniu tolerancji czy nie, bo nie znam Niemieckiego, z tyłu jest zdjęcie i formularz, wydaje mi się, że do wskazania kierowcy. Na drugiej kartce A4 zaś jest opis po polsku - foto https://zapodaj.net/c44ced87ff7d9.jpg.html
Teraz takie pytanie, samochód był na próbnych 5 dniowych tablicach które niestety były na mnie, tablic już nie ma bo auto sprzedane i chciałem zapytać co mam teraz robić? Mandatu nie ma, mam odesłać formularz, że to ja prowadziłem i dopiero wtedy dostanę mandat czy jak to wygląda?
+ jeszcze jedno pytanie, według internetu, za przekroczenie o tyle km grozi mandat 160eu + zakaz prowadzenia pojazdów w DE przez 1 miesiąc. Czy to znaczy, że nie mogę wjechać na teren Niemiec przez 1 miesiąc? Co mi mogą zrobić jeżeli jeździłbym po DE i akurat miałbym kontrolę? I czy ten miesiąc liczy się od dnia złapania mnie przez fotoradar czy od dnia wysłania do mnie mandatu czy może od dnia zapłaty mandatu? Nie wiem jak ja zapłacę taką sumę, jestem tymczasowo bezrobotny itp. Także będzie ciężko, a ograniczenie według mnie było bez sensu bo na początku była dużo wyższa prędkość dopuszczalna (nie pamiętam jaka), ale nagle pokazał się znak 100 km/h i zanim zdążyłem zwolnić to strzelił we mnie radar który praktycznie był zaraz za znakiem...

Ostatnia edycja:
Trzeba wpisac kto jechal.Po pewnym czasie przyjdzie kwota mandatu i powiadomienie o zakazie jazdy i odeslaniu prawa jazdy...Racze nie kombinowac...

Hmmm rozumiem, przeczytałem te tematy tylko tutaj właśnie jest problem, że auto było na mnie a do tego ja jestem na zdjęciu. Chciałem napisać, że np. samochód ten, jest samochodem służbowym w firmie i pracownik który wtedy nim jechał, już u nas nie pracuje i nie poczuwa sie do zapłacenia mandatu czy coś w tym stylu, ale nie wiem czy to przejdzie. Najgorzej jak podczas jakiejś trasy do DE mnie złapią i porównają zdjęcia lub coś w tym stylu i powiedzą, że mam zapłacić ale jeszcze gorzej bo w tym przedziale przekroczenia prędkości jest zakaz jazdy po DE przez miesiąc więc co mi zrobią, mogą mnie zawrócić? Czy wziąć prawo jazdy czy coś? Albo np. zakazać dalszej jazdy?
Aha no i czy mam czekać dalej na ten mandat czy on przyjdzie dopiero po wskazaniu kierowcy? Bo czytałem, że pare osób miało tak, że po prostu przychodził list ze zdjęciem a za parę dni przychodził polecony z mandatem. No i ile czasu mam na odesłanie pisma? Ja to zrozumiałem tak, jeżeli do tego pisma które dostałem był już dołączony mandat to muszę zapłacić ten mandat + 25eu za tą opłatę administracyjną czy coś takiego, a jeżeli nie ma dołączonego mandatu czyli tak jak w moim przypadku to muszę wskazać kierowcę, oni odeślą mandat i wtedy go płacę.

Ostatnia edycja:
TheNike1948 napisał:
auto było na mnie a do tego ja jestem na zdjęciu.
TheNike1948 napisał:
Chciałem napisać, że np. samochód ten, jest samochodem służbowym w firmie i pracownik który wtedy nim jechał, już u nas nie pracuje i nie poczuwa sie do zapłacenia mandatu czy coś w tym stylu

I chcesz złożyć fałszywe zeznanie ? Wiesz, że składając wniosek o PKK dawałeś zdjęcie do urzędu ?

Marcin_Rejonowy napisał:
I chcesz złożyć fałszywe zeznanie ? Wiesz, że składając wniosek o PKK dawałeś zdjęcie do urzędu ?

Ehh no dobra, to nie kombinuję tylko ogarnę pieniądze na ten mandat i zapłacę. Kiepsko trochę no ale teraz już wiem, żeby nie brać auta na siebie. Jeszcze jedno pytanie, chodzi o miesięczny zakaz jazdy po DE, otóż tam pisze, że muszę odesłać prawo jazdy, jak mam je odesłać, jeżeli dziennie jeżdżę po PL autem i potrzebuje ten dokument. Wyśle dzisiaj im na maila moje dane i napiszę, że to ja prowadziłem, może napiszę coś w stylu, że proszę o ulgowe potraktowanie ponieważ w tym momencie jestem bezrobotny, szukam pracy i nie mam takiej sumy, żeby zapłacić mandat no bo 160eu (wdłg internetowych taryfikatorów) to nie mało i ten zakaz na miesiąc... Aha no i jeszcze muszę zapłacić te 25eu prawda? Za tą opłatę administracyną czy coś w tym stylu. To moje pierwsze wykroczenie, niestety pierwsze i z grubej rury.

Ostatnia edycja:
Nie ogladales "Mlodych Wilkow" - "nigdy sie nie przyznawaj" :D

Ja bym im odpisal, ze nie pamietam kto prowadzil tego dnia samochod. Niech to sobie sami ustala. I jeszcze wniosl bym o umorzenie postepowania.

Prawa jazdy nie odsylasz. Ten przepis dotyczy tylko Niemcow. Ty za to masz Mandat w podwojnej wysokosci. I nawet nie probuj prosic o obnizenie. Dadza tyle ile taryfa przewiduje.

Wszystkie samochody ktorymi jezdze rejestruje na zone. To ja jako wlasciciela pytaj o dane kierowcy. A ona zgodnie z prawem odmawia podania tego. Nie ma obowiazku obciazania najblizszych jesli moze ich to narazic na odpowiedzialnosc karna lub skarbowa.

pzdr

Arodzik napisał:
Prawa jazdy nie odsylasz. Ten przepis dotyczy tylko Niemcow.
Tak ? To przeczytaj § 25 Straßenverkehrsgesetz.

TheNike1948 napisał:
Jeszcze jedno pytanie, chodzi o miesięczny zakaz jazdy po DE, otóż tam pisze, że muszę odesłać prawo jazdy, jak mam je odesłać, jeżeli dziennie jeżdżę po PL autem i potrzebuje ten dokument.
Wybierasz jedno albo drugie, radzę odesłać bo jeśli kiedyś pomyślisz o wycieczce jako kierowca do Niemiec to się możesz niemiło zdziwić.

Wygląda to mniej więcej tak -
Odsyłasz prawko, nakleją ci na prawko taką "nalepkę" na której pisze, że masz zakaz prowadzenia pojazdów i prawko zwracają do ciebie.
Arodzik napisał:
Wszystkie samochody ktorymi jezdze rejestruje na zone. To ja jako wlasciciela pytaj o dane kierowcy. A ona zgodnie z prawem odmawia podania tego. Nie ma obowiazku obciazania najblizszych jesli moze ich to narazic na odpowiedzialnosc karna lub skarbowa.
I co ? Sprawa zakończona ? To tak nie działa.

Ostatnia edycja:
Marcin_Rejonowy napisał:
Tak ? To przeczytaj § 25 Straßenverkehrsgesetz.

Wybierasz jedno albo drugie, radzę odesłać bo jeśli kiedyś pomyślisz o wycieczce jako kierowca do Niemiec to się możesz niemiło zdziwić.

Wygląda to mniej więcej tak -
Odsyłasz prawko, nakleją ci na prawko taką "nalepkę" na której pisze, że masz zakaz prowadzenia pojazdów i prawko zwracają do ciebie.

I co ? Sprawa zakończona ? To tak nie działa.

Teraz doczytałem, że w tym liście od nich ktory jest po polsku, pisze, ze kopia prawo jazdy bedzie ok wiec nie ma problemu. Wysle im na maila kopie i tyle. Arodzik - co to znaczy, że mam mandat w podwójnej wysokości? Czyli zamiast tego 160 eu zapłace 320eu? :O tego na pewno nie zaplace...

Wysłałem im dane na maila, zobaczymy co dalej, będę informować na bieżąco jak sprawa się potoczy...

Dzisiaj dostałem mandat. 160eu + 25eu gebuhr + 3,50eu Auslagen der Bubgeldstelle. Mam wyliczone coś takiego:

160euro mandat
25euro Gebuhr
3,50euro Auslagen der Bußgeldstelle
0euro Auslagen Polizei
0euro bereits gezahit
I na koncu pisze Gesamtbetrag 188,50euro

Mandat zapłacę bo często latam na Niemcy i nie chcę mieć nieprzyjemności. Mam takie pytanie, gdzie ten mandat można zapłacić u nas w Polsce? Na poczcie? A drugie pytanie, to takie, że dostałem zakaz na miesiąc, czyli muszę im wysłać prawo jazdy. Na tym liście po polsku pisze, że kopia jest ok, czy to znaczy, że mogę im wysłać skan prawka na maila? Czy muszę zeskanować i wysłać pocztą? Wie ktoś może?

Czy pisałeś w końcu jakąś prośbę o ulgowe potraktowanie ?
Jestem w podobnej sytuacji, mam taką samą kwotę i pismo informacyjne do odesłania i ustosunkowania się do zdjęcia. Jestem studentem i nie stać mnie na pokrycie tego mandatu.

Nic nie pisałem bo bardzo dużo osób powiedziało, że w DE nie ma czegoś takiego jak ułaskawienie, ulgowe potraktowanie czy mandat ratalny. Nie ma o tym mowy, nawet kumpel bezpośrednio w DE się dowiadywał. Niestety za głupotę trzeba zapłacić, ja płacę ponieważ często latam na Niemcy i nie chcę mieć nieprzyjemności typu odholowanie auta itp.

Podłączę się do tematu.
Tydzień temu jechałem służbowym autem po autobanie w Niemczech, przy ograniczeniu do 120 jechałem ok 150-160, nie zauważyłem ograniczenia i prawdopodobnie miałem zrobione zdjęcie od tyłu.
Czy skoro nie będzie widać kto kierował można się jakoś z tego wymigać? Bez konsekwencji dla firmy? Auto jeżdżone często po DE jednak ja prędko tam nie będę jako kierowca.

Brak twarzy nie uniemożliwia ukarania lecz bardzo utrudnia, bo trzeba udowodnić ponad wszelką wątpliwość, że to ta konkretna osoba prowadziła wtedy pojazd. Na razie czekaj na rozwój wydarzeń, może być też tak, że zdjęcie pójdzie "do kosza", bo nie będzie można za dużo zobaczyć.

Brak twarzy, przy braku wspolpracy wlasciciela pojazdu wlasciwie uniemozliwia wystawienie mandatu w terminie 3 miesiecy.

Witam, odesłałem kopię prawa jazdy na maila, Niemcy nic nie odpisywali dlatego sam napisałem zapytanie o zakaz jazdy w DE przez miesiąc. Od kiedy do kiedy trwa kara, czy już ją rozpocząłem itp. Kumpel powiedział mi, że kiedy on miał karę na miesiąc, to mailowo pozwolili mu wybrać kiedy rozpocznie miesiąc przerwy w DE, mi niestety sami rozpoczęli karę która trwa od 1.05.2017 do 31.05.2017 do godziny 00:00. Dostałem taką odpowiedź na maila:

hiermit bestätige ich den Erhalt Ihrer eidesstattlichen Versicherung, die am 01.05.2017 hier eingegangen ist.
Das Fahrverbot in Deutschland begann am 01.05.2017 und endet mit Ablauf des 31.05.2017, 24.00 Uhr.

Teraz pytanie, chciałbym wrócić z DE do Polski, bo byłem u rodziny. Jakie grożą konsekwencję za jazdę na zakazie w DE? Nie jestem tam zameldowany tylko w PL, mam Polskie prawko itp.

To ze jestes zameldowany w Polsce i masz tylko polskie prawo jazdy (jako papierek) nie gra zadnej roli, bo tobie nie odebrano zadnego papierka jako papierka, tylko odebrano ci uprawnienie do prowadzenia pojazdow na terenie Niemiec w okresie od .... do.

Jak sie nie zastosujesz i zostaniesz poddany kontroli drogowej, to grozi ci postepowanie karne, za ktore grozi nawet kara pozbawienia wolnosci.

TheNike1948 napisał:
Witam, odesłałem kopię prawa jazdy na maila, Niemcy nic nie odpisywali dlatego sam napisałem zapytanie o zakaz jazdy w DE przez miesiąc. Od kiedy do kiedy trwa kara, czy już ją rozpocząłem itp. Kumpel powiedział mi, że kiedy on miał karę na miesiąc, to mailowo pozwolili mu wybrać kiedy rozpocznie miesiąc przerwy w DE, mi niestety sami rozpoczęli karę która trwa od 1.05.2017 do 31.05.2017 do godziny 00:00. Dostałem taką odpowiedź na maila:

hiermit bestätige ich den Erhalt Ihrer eidesstattlichen Versicherung, die am 01.05.2017 hier eingegangen ist.
Das Fahrverbot in Deutschland begann am 01.05.2017 und endet mit Ablauf des 31.05.2017, 24.00 Uhr.

Teraz pytanie, chciałbym wrócić z DE do Polski, bo byłem u rodziny. Jakie grożą konsekwencję za jazdę na zakazie w DE? Nie jestem tam zameldowany tylko w PL, mam Polskie prawko itp.
Temat stary, ale czy koledze udalo sie wrocic do domu? ;)

Mam pytanie dostałem pismo informacyjne o przekroczeniu predkości w Październiku 2017r. Pismo wypelnilem i odeslalem. Zaraz minie 8 miesiecy od odeslania pisma i zero informacji z niemiec co dalej, jak mam zaplacic jak nie przyslali mandatu, po jakim czasie wysylaja mandat. Pytam zeby nie bylo puzniej ze nie zaplacilem i beda sie czepiac do mnie.

Powrót