Mandat Niemcy przyznanie się do winy - czego się spodziewać dalej?

• Autor wątku Autor wątku łukasch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

łukasch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów.

W okresie od października do grudnia 2016 roku dużo jeździłem po Niemczech (pracowałem tam). Niestety przyszło mi niedawno pismo z Thueringer Polizei – przekroczenie o 63 km w terenie niezabudowanym.
Odesłałem im pismo, w którym przynaję się do winy i teraz czekam na pismo zwrotne od nich. Wiem, że będę musiał zapłacić. Mam jednak kilka pytań, gdyż nie wiem czego się spodziewać:

1. Czy istnieje opcja rozbicia mandatu na raty (jeśli tak, to mniej więcej na ile)?
2. Czy to prawda, że okres przedawnienia wykroczeń drogowych wynosi 3 m-ce, tzn. jeżeli nic nie przyślą nowego do marca, tzn. że nowych mandatów już nie dostanę (tak jak pisałem, jeździłem do grudnia ub.r.)?
3. Czy za mandaty z Niemiec mogę dostać punkty karne w Polsce?
4. Czy mandaty z Niemiec mają wpływ na OC w Polsce (na wysokość OC, zniżki itd.)?
5. Czy mogą zażądać ode mnie odesłania prawa jazdy (jeżeli tak, co doradzacie w takiej sytuacji zrobić)?

Dodam, że w Niemczech już nie mieszkam i tam nie wracam. Od grudnia również nie mam tam meldunku.
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
:)

Prawdopodobnie dostaniesz mandat 440euro i poproszę Cie o wysłanie prawa jazdy. W ciągu 2 tygodni odesłać Ci je z naklejania naklejka ze nie możesz przez 2 miesiące jeździć po Niemczech od daty otrzymania przez nich dokumentu. Jeżeli im go nie wyślesz, zabiorą Ci go przy 1 kontroli w Niemczech po przekroczeniu czasu jaki masz na wysłanie dokumentu i od tego dnia będzie się liczyć zakaz. Na wysłanie prawojazdy masz jak dobrze pamiętam pół roku i sam możesz sobie wybrać w jakim okresie najbardziej Ci pasuje. Po napisaniu pisma rozłoźą Ci mandat na raty. Przerabiane to 2lata temu

Powrót