Mandat od MZK tychy

• Autor wątku Autor wątku abdul92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abdul92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Mam pewien problem ,a mianowicie z przewoźnikiem MZK tychy od których dostałem przez kancelarie koksztysz "Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty" w których Mzk tychy wnosi o uiszczenie 130 zł mandatu za brak biletu.

zdziwiło mnie to ponieważ wcześniej nie dostawałem ŻADNYCH powiadomień na temat tego mandatu ,a pozatym nie poruszam sie juz komunikacją miejską od 4 lat. Gdy pojechałem wyjaśnić sytuacje wnosząc odwołanie dowiedziałem sie że to sprawa sprzed 4 lat.

Moje odwołanie zostało rozpatrzone negatywnie i mzk dalej wnosi o uiszczenie opłaty.

dlatego mam pytania :

1.czy nie wystąpiło przedawnienie - sprawa miała miejsce 17.07.2010
2.czy mam szanse jeszcze sie jakoś odwołać , ponieważ nie otrzymywałem powiadomień
3.dane zostały spisane z legitymacji szkolnej.

pozdrawiam adam

Ps: ostateczne wezwanie od firmy koksztys zostało wysłane normalnym listem ,a nie poleconym i przyszło w dniu spłacenia 130 co jest fizycznie niemożliwe .. czy oni nie popełnili przez to przestępstwa ?

abdul92 napisał:
czy oni nie popełnili przez to przestępstwa ?
Stary, rozwaliłeś system... :D

A co do merytorycznej odpowiedzi to:
1. sprawa jest przedawniona, zarzut przedawnienia podnosi się w sądzie w sprzeciwie od nakazu zapłaty bądź w odpowiedzi na pozew.
2. odwołać nie. ale sprawę możesz załatwić jak w pkt 1
3. a mogli cię spisać nawet z książeczki wojskowej albo karty szczepień

no dobra dziękuje za odpowiedz :)

Czyli powinienem nie reagować na powyższe listy ,czekać na orzeczenie sądu ,a potem wnieść sprzeciw z powodu przedawnienia sprawy ?

No a co do mojego rozważania na temat przestępstwa z ich strony - czy jest możliwe wpłacenie należności która jest do 22.06 jak list otrzymuje sie 22.06 o godzienie 17 ?

Pozdrawiam Adam Czubin

abdul92 napisał:
No a co do mojego rozważania na temat przestępstwa z ich strony
Rozmowa "pod celą":
- Za co siedzisz?
- Za włam. Wrobili mnie. A ty?
- Za wpisanie za wczesnej daty spłaty w wezwaniu do zapłaty.
- O, kurka, masz przekichane.

abdul92 napisał:
Czyli powinienem nie reagować na powyższe listy ,czekać na orzeczenie sądu ,a potem wnieść sprzeciw z powodu przedawnienia sprawy ?
Jak przyjdzie nakaz bądź pozew - wtedy reagujesz odpowiednio.
abdul92 napisał:
No a co do mojego rozważania na temat przestępstwa z ich strony - czy jest możliwe wpłacenie należności która jest do 22.06 jak list otrzymuje sie 22.06 o godzienie 17 ?
Przecież masz jeszcze 7 godzin czasu :D :D :D

Się śmiejecie Panowie ,a ja skończyłem elektronikę ,a nie prawo :)

Ps: Na 100 % sąd uzna mój sprzeciw argumentowany przedawnieniem ?

Dzięki za pomoc

abdul92 napisał:
Ps: Na 100 % sąd uzna mój sprzeciw argumentowany przedawnieniem ?
Z opisu wynika, że nic biegu przedawnienia nie przerwało więc sąd inaczej orzec nie może.

abdul92 napisał:
a ja skończyłem elektronikę ,a nie prawo
To powinieneś zrozumieć, że Twój tekst o przestępstwie, był mniej więcej tekstem w stylu: "Zawiesił mi się komputer, czy to może być wina zapchanej przepustnicy w gaźniku?"
Rozumiesz? Nie tylko elektronicy nie powinni mieć tak absurdalnych pomysłów.

Robilee napisał:
"Zawiesił mi się komputer, czy to może być wina zapchanej przepustnicy w gaźniku?"
Robilee, elektronikiem nie jesteś więc skąd tam wiesz co on może mieć a czego nie mieć w komputerze? :D

Czyli procedura wygląda tak

1.Czekam na pismo z sądu o nakazie wpłaty
2.Składam pismo w sądzie w którym podnosze zarzut przedawnienia na podstawie "art.77 ust.1 ustawy z dnia 15.XI.1984r. prawo przewozowe (DZ.U. z 2000r. Nr 50 poz.601 z późn. zm.) roszczenia z umowy przewozu osób przedawniają się z upływem roku."
3.Czekam na pismo z sądu
4.Sąd uznaje zarzut przedawnienia.

tak to powinno wyglądać ?

Ps : A odnośnie "przestępstwa" to chodziło mi ogólnie o wykroczenie , bo według mnie takie pisma powinny przychodzić listem poleconym żeby odbiorca miał odpowiedni czas na zapłatę. - tak na logiczne myślenie

Pozdrawiam

abdul92 napisał:
no dobra dziękuje za odpowiedz :)

Pozdrawiam Adam Czubin

Proszę o usunięcie mojego imienia i nazwiska z postu z uwagi na RODO

Szanowny @Mass1910

Na żądanie zainteresowanego administrator ma obowiązek niezwłocznego sprostowania nieprawidłowych danych osobowych oraz ich uzupełnienia, jeśli są niekompletne. Korekta danych musi następować za każdym razem, gdy ich właściciel wykaże w nich nieprawidłowości.

Ponadto, w sytuacji gdy dane osobowe nie są już niezbędne do osiągnięcia celów, dla których były gromadzone, osoba, której dane dotyczą, ma prawo domagać się usunięcia ich przez administratora. Podobnie będzie, gdy wniosła ona sprzeciw lub cofnęła zgodę na przetwarzanie swoich danych.

Proszę tylko o usunięcie moich danych z posta ,a nie usuniecie tematu lub posta.

To jeszcze zapoznaj się z definicją danych osobowych i zobacz czy Twoje imię i nazwisko mieści się w niej.

Powrót