mandat od straży miejskiej

• Autor wątku Autor wątku zenon42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenon42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Kilka dni temu zaparkowałem samochód na przejściu dla pieszych i straż miejska wsadziła mi wycieraczkę wezwanie na komisariat z adnotacją "stawiennictwo obowiązkowe". Nie kwestionuje swojego wykroczenia i mam zamiar zapłacić mandat, ale wyszedłem z założenia że nie będę chodził na posterunek tylko poczekam aż przyślą mi mandat do domu. Wczoraj otrzymałem list polecony ze straży miejskiej z takim samym wezwaniem jak za wycieraczką. Moje pytanie jest następujący: Czy jeżeli nie stawię się na kolejne wezwanie to czy wyślą mi w końcu mandat czy dalej mnie będą wzywać ? I czy to się może skończyć w ogólnym rozrachunku.

Nie wiem jak kto zrobią, ale wydaje mi się ze wkońcu dostanie Pan wezwanie do sądu grodzkiego.

Chyba do miesiąca czasu jak się Pan nie zgłosi to Policja wystąpi do Sądu Grodzkiego z wnioskiem o ukaranie (powinien Pan dostac wezwanie do sądu na 7 dni przed rozprawą).
Mandatu Panu nie przeslą bo są to druki ścisłego zarachowania wydawane przez wojewodę, gdzie musi widnieć podpis obwinionego (co czyni mandat prawomocnym).
Sam kiedyś takich druków używałem :ooo: i raczej mkk to ja nikomu nie wysyłałem tylko jak się delikwent nie zgłosił to szedł wnioch do sądu i już.

Witam wszystkich
Proszę o pomoc, czy ktoś wie jak liczony jest czas na wręczenie mandatu za parkowanie? Wiem,że jest to 90 dni niemniej jak to jest liczone ? Czy 90 dni to czas jak musi upłynąć aby SM przysłała mi wezwanie alternatywne a co jeśli nie odbiorę w tym czasie powiadomienia?
Dziękuję wszystkim za pomoc

Powrót