mandat odwołanie

• Autor wątku Autor wątku karolautp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolautp

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,
Dziś tj.18/05/2014 jechałem tramwajem. Ze względu na to, że kioski były pozamykane chciałem kupić bilet w tramwaju. Od razu po przyjeździe poszedłem do motorniczego, zapukałem, nie otrzymałem odpowiedz zwrotnej. Nie sprzedano mi biletu. Chcę zaznaczyć, że wg przepisów, które widniały na szybie kabiny motorniczy w dni wolne od pracy ma obowiązek na każdym przystanku sprzedać bilet. Na następnym przystanku wsiedli kontrolerzy z Renomy. Dostałem mandat. Chcę się odwołać. Na co mam się powołać ?że motorniczy nie chciał mi sprzedać biletu....? Co w ogóle powinien zrobić pasażer ...? wysiąść z tramwaju bo motorniczy nie miał zamiaru w ogóle zareagować na chęć kupna biletu...?

Nie dostałaś mandatu. To raz. Dwa - skoro znasz regulamin przewoźnika to jakiej pomocy oczekujesz od nas?

Dostałam/em mandat za brak biletu, którego przewoźnik czyli motorniczy nie sprzedał pomimo, że miał obowiązek go sprzedać. Na co mam się powołać przy odwołaniu ?

Nie dostałaś/eś mandatu. Na pytanie odpowiedziałeś/aś sobie samo.

a kto dostał ten mandat jak nie ja ?

Ani ty, ani my. Przeczytaj dokładnie jaki dokument otrzymałeś/aś.

no dobrze, to nazywa się wezwanie do zapłaty...a nie mandat..

Składasz reklamacje, wskazujesz na fakt, że motorniczy nie sprzedał Ci biletu (mimo, że powinien).
Zrób to jak najszybciej, żeby monitoring z tramwaju jeszcze miał zapis.

fakt, monitoring był, napiszę...dzięki, ile oni mają czasu na odpowiedź ?

Czy czasem na odwrocie wezwania nie masz pouczenia, odnośnie warunków reklamacji?

karolautp napisał:
no dobrze, to nazywa się wezwanie do zapłaty...a nie mandat..
Dostałeś obciążenie opłatą specjalną za jazdę bez ważnego biletu. Mandat to kara wynikająca m. in. z kodeksu wykroczeń. Mandatem może cię ukarać policjant, strażnik miejski, leśniczy, kontroler urzędu skarbowego itp. Ale nie kanar.

Sprawdź w regulaminie przewoźnika, na pewno jest zapis że brak możliwości zakupu biletu u kierowcy nie zwalnia pasażera z obowiązku posiadania takiego biletu.

Powrót