Mandat/opłata dodatkowa za przejazd mzk

• Autor wątku Autor wątku aretam08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aretam08

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej ;)
Jechałam dziś autobusem komunikacji miejskiej i od razu po wejściu kupiłam bilet w tym nowoczesnym biletomacie za pomocą karty. Chwilkę później jak usiadłam podszedł do mnie kontroler w celu sprawdzenia biletu (wydaje mi się, że widział, jak kupuję bilet, ale on twierdził, że nie), więc pokazałam kartę i okazało się, że nie mam ważnego biletu. Mimo mojego tłumaczenia wypisał mi wezwanie do zapłaty, na którym w uwagach kontrolera dodał adnotację, że ''bilet kupiony z karty o numerze..., ale wyświetla brak biletu''. Nigdy mi się nie zdarzyło jechać bez biletu, a dziś poczułam się jak jakiś oszust. Czy jest jakaś droga anulowania biletu? Czy pozostaje mi tylko odwołanie, bądź zapłata? Mogą jakoś sprawdzić monitoring, myślicie, że będzie im się chciało, czy od razu mi odpowiedzą negatywnie na odwołanie? Pragnę dodać, że w historii rachunku bankowego nie mam tego przelewu, więc nie mam żadnego dowodu :sad:
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Po przyłożeniu karty bankowej do urządzenia sprawdzającego kontrolera wyświetlił się komunikat, że nie mam biletu, mimo, iż wcześniej kupiłam.

Nie będę wydawał oceny wobec Ciebie, w każdym razie opłata dodatkowa nałożona słusznie, zapłać.

Nie zamierzam się tłumaczyć, ale nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Ja bilet kupiłam, a go nie było tak, jakby nie został aktywowany, bądź przez jakiś błąd w systemie, więc nie wiem czy to do końca moja wina.

Każdy ma prawo do wyrażania swojego zdania, szanuję Twoją odpowiedź i nie zamierzam dyskutować.

aretam08 napisał:
kupiłam bilet w tym nowoczesnym biletomacie za pomocą karty.
I chyba powinna się wyświetlić jakaś informacja. Może należało ją przeczytać?
Może akurat na tej karcie nie było środków, może karta nie została rozpoznana np. za szybko?
Napisz pismo do przewoźnika z prośbą o wyjaśnienie. Wskaż nr linni, godzinę i identyfikator kontrolera (jest na mandacie) oraz poproś o sprawdzenie "logów" z kasownika.

Kułak napisał:
Napisz pismo do przewoźnika z prośbą o wyjaśnienie
Najprawdopodobniej takie pismo zostanie bez odpowiedzi. Pytająca nie posiadała podczas przejazdu ważnego biletu, nie potrafi udowodnić, że w ogóle go posiadała, to kończy sprawę.
Jedyne co można poradzić, zapłacić w terminie co zapewne obniży kwotę opłaty dodatkowej (zapewne informacje są napisane na wezwaniu do zapłaty).

Powrót