Mandat otrzymany za granicą

• Autor wątku Autor wątku Johncrux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Johncrux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć. Chciałbym zaczerpnąć od was porady. Otóż, około 6 dni temu wracałem z Francji do Polski i przejeżdżałem płatną niemiecką autostradom. Na jednym z odcinków tej autostrady, gdzie droga była 3-pasmowa, zjeżdżając z górki w nocy jak padał deszcz oślepił mnie nagle żółty błysk przypominający światło z fotoradaru. I teraz pytanie do was. Jakie światła z fotoradaru mogą być w Niemczech? Jak długo mam żyć w niepewności oraz, czy mogę się odwołać w razie co ? Notabene, na tym odcinku ograniczenie było do 100 km/h, a mój licznik pokazywał 120.:wow:

Jeśli przyjdzie mandat to lepiej zapłacić, bo niemiecki Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów na terenie DE i jak potem zechcesz znowu wjechać na teren Niemiec to możesz mieć problem.

Chodzi o czynniki, które mogłyby posłużyć jako argumenty gdybym chciał się odwołać m.in. : była noc, padał deszcz, nie było wcześniejszego oznakowania fotoradaru, a przy okazji położenie- ustawienie fotoradaru na 3-pasmowej drodze zaraz po zjechaniu ze wzniesienia. Poza tym, to był krótki odcinek o ograniczonej prędkości. Nie spotkałem się w Polsce z fotoradarami na autostradzie i dlatego ta cała sytuacja wydaje się być niedorzeczna. :)

Marcin_Rejonowy napisał:
Jeśli przyjdzie mandat to lepiej zapłacić, bo niemiecki Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów na terenie DE i jak potem zechcesz znowu wjechać na teren Niemiec to możesz mieć problem.

Przyjąłbym ten mandat, gdyby nie czynniki które towarzyszyły złamaniu przepisu oraz fakt, iż ten mandat będzie w walucie euro. A w Polsce można się odwoływać od mandatów?

Nie masz szans, ograniczenie jak sam mówisz było więc popełniłeś wykroczenie.

Johncrux napisał:
A w Polsce można się odwoływać od mandatów?
W Polsce możesz przyjąć lub nie, jeśli przyjmiesz możesz odwołać się tylko jeśli popełniłeś czyn niebędący wykroczeniem, czyli jeśli na mandacie będzie napisane na przykład "za szybko zjadł kanapkę", wiadomo takiego wykroczenia nie ma - mandat podlega uchyleniu, jeśli dostaniesz mandat za śmiecenie, przyjmiesz go to nawet jeśli tego nie zrobiłeś a podpisałeś to nie podlega on uchyleniu.

Ostatnia edycja:
A w niemczech sa platne autostrady ???
Fotoradary na autostradzie niemieckiej to normalna rzecz .

Johncrux napisał:
...była noc, padał deszcz, nie było wcześniejszego oznakowania fotoradaru, a przy okazji położenie- ustawienie fotoradaru na 3-pasmowej drodze zaraz po zjechaniu ze wzniesienia. Poza tym, to był krótki odcinek o ograniczonej prędkości...

Tym bardziej należało dostosować prędkość do warunków i znaków.

Elvi napisał:
A w niemczech sa platne autostrady ???
Fotoradary na autostradzie niemieckiej to normalna rzecz .
Tak, są płatne autostrady. Dla mnie, fotoradary na 3-pasmowej drodze to absurd. Zwłaszcza, że 3 pas zajmują zazwyczaj samochody które jeżdżą przynajmniej 160 km/h.

Johncrux napisał:
Chodzi o czynniki, które mogłyby posłużyć jako argumenty gdybym chciał się odwołać m.in. : była noc, padał deszcz, nie było wcześniejszego oznakowania fotoradaru, a przy okazji położenie- ustawienie fotoradaru na 3-pasmowej drodze zaraz po zjechaniu ze wzniesienia. Poza tym, to był krótki odcinek o ograniczonej prędkości. Nie spotkałem się w Polsce z fotoradarami na autostradzie i dlatego ta cała sytuacja wydaje się być niedorzeczna. :)

Oznakowanie czyli ograniczenie predkosci z cala pewnoscia bylo, widocznie je przeoczyles. Takze na wielopasmowych autostradach w Polsce, nie tylko w Niemczech, ustawiane sa radary. W Polsce widzialam takie w okolicach Katowic. Przy jezdzie ze wzniesienia czesto sa ograniczenia predkosci, osobiscie znam Kasseler Berge, stromy zjazd na autostradzie i jest ograniczenie predkosci. Nie ma w tym niedorzecznosci.

Powrót