Mandat u kontrolera biletów

• Autor wątku Autor wątku QlopZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

QlopZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w ostatnim czasie jechałem autobusem komunikacji miejskiej bez biletu i niestety pojawili się w nim kontrolerzy. Po późniejszym sprawdzeniu wezwania do zapłaty zobaczyłem, że błędnie zostało wpisane nazwisko, a w numerze pesel pominięta jedna cyfra. Wszystkie inne dane się zgadzają, tj. imię, imię ojca, adres zamieszkania, numer i seria dowodu osobistego. Czy mimo tych błędów muszę płacić mandat i czy ewentualnie po niezapłaceniu spodziewać się późniejszych konsekwencji?

Owszem, po niezapłaceniu możesz spodziewać się późniejszych działań. Mianowicie wierzytelność może zostać zbyta w drodze cesji i może się z Tobą kontaktować profesjonalne przedsiębiorstwo windykacyjne. Zapłać uczciwie i miej święty spokój.

może się nie połapią o kogo chodzi...

Haśko90 napisał:
Owszem, po niezapłaceniu możesz spodziewać się późniejszych działań. Mianowicie wierzytelność może zostać zbyta w drodze cesji i może się z Tobą kontaktować profesjonalne przedsiębiorstwo windykacyjne. Zapłać uczciwie i miej święty spokój.

Co masz na myśli mówiąc 'profesjonalne przedsiębiorstwo windykacyjne'? Pytam z ciekawości.

Chodzi mi głównie o to jakie przedsiębiorstwo możemy zaliczyć do profesjonalnycha, a jakie nie?

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
może jego pracodawca? :)

Gwoli przypomnienia, drogi forumowiczu: §11 Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni. To fragment regulaminu forum...

dw1 napisał:
Co masz na myśli mówiąc 'profesjonalne przedsiębiorstwo windykacyjne'? Pytam z ciekawości.

Chodzi mi głównie o to jakie przedsiębiorstwo możemy zaliczyć do profesjonalnycha, a jakie nie?

Chodzi o popularne "firmy windykacyjne", które nie zawsze mogą stosować dobre praktyki. Możesz doprowadzić do uciążliwych pism, smsów, telefonów, a nawet do postępowania egzekucyjnego, ale do tego bardzo długa droga.

Powrót