Mandat w Kolejach Mazowieckich

• Autor wątku Autor wątku zkomentator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zkomentator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

krótkie pytanie - dostałem mandat w KM. Odwołaniem nic nie wskórałem. Wina jest teoretycznie moja, bo jechałem bez ważnego biletu, ale nie jestem z Wwa, a bilet miałem, ale pojechałem błędnym pociągiem (miałem jechać S1, pojechałem KM - akurat odjeżdżały z tego samego toru, jeden przyjechał trochę za wcześniej (KM), S1 się spóźnił i wpadłem do złego pociągu.

W każdym razie, dostałem wezwanie do zapłaty i teraz pytanie - czy jeśli wpłacę im np. 1zł, to nadal mają prawo iść z tym do sądu? Kiedyś słyszałem o czymś takim, że jeśli tak się zrobi, to nie mają.

Czy mogę jeszcze jakoś się odwołać? Jeśli pójdą z tym do sądu, to co mnie czeka?

A co by się stało, gdyby obydwa listy zaginęły? Były nierejestrowane, na mojej poczcie już nie raz się zdarzały jakieś takie pomyłki i nie docierały do mnie różne rzeczy wtedy nie miałbym możliwości ustosunkowania się do ich odpowiedzi na moje odwołanie.

1. Nie mogles dostac mandatu. Wiec jak odwolywales sie od jakiegos mandatu to wiadomo, ze twoje odwolanie nie moglo nic dac.

2. Pomyliles sie i pojechales czyms za co nie zaplaciles wiec kogo obchodzi twoja smutna historia o pomylce?

3. Wplata 1 zl = brak sądu. BZDURA.

Daj se spokoj i zaplac te oplate dodatkowa.

Przepraszam, ale nie rozumiem odpowiedzi numer 1 - jak to nie mogłem dostać mandatu?

Nie jestem z tego cudownego miasta i pierwszy raz w życiu miałem skorzystać z kolejki podmiejskiej, miałem bilet ZTMu, ale okazało się, że bilety ZTMu ważne są tylko te, które są co najmniej na 24h.

Ogólnie, to chodzi o zasadę, bo w każdym pociągu normalnym można kupić bilet u drużyny konduktorskiej za opłatą (6 czy 12zł), a tutaj opłata dodatkowa na miejscu była ponad 100zł.

Znajdz i przeczytaj:
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 24 października 2000 r.
w sprawie nakładania grzywien w postępowaniu mandatowym.

Jezeli druzynka konduktorska wystawila ci mandat to zlamala prawo. Oni nie moga tego robic.

A wracajac do pytania to uwazasz, ze wystarczy powiedziec "nie wiedzialem" i wszystkie mandaty tego swiata sa do anulowania?
Nieznajomosc prawa szkodzi i tyle.

NIE, nie uważam, że wystarczy powiedzieć, że nie wiedziałem i wszystko jest do anulowania. Po prostu przeczytałem i było napisane, że obowiązują bilety ZTM, ale nie zauważyłem, że chodzi o co najmniej 24h-bilety.

Nieznajomość prawa szkodzi, ale nie oznacza to, że nie można próbować i pytać. Kto nie pyta, ten nie ma.

To były regularne "kanary" z Kolei Mazowieckich, chyba nietrafnie nazwałem ich konduktorami.

No to teraz juz wiesz.

A co do "kanarow" to oni tez nie mieli prawa dac ci mandat.

Powrót