mandat w mpk za brak legitymacji i...?

• Autor wątku Autor wątku krewetka12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krewetka12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,
wczoraj otrzymałam mandat w mpk za brak dokumentu uprawniającego do zniżki: no po prostu zdarzyło mi się zapomnieć legitymacji studenckiej, bilet oczywiście miałam ulgowy, ponieważ nie wiedziałam, że nie mam dokumentu. Do zapłacenia mam niewielką sumę- 22,40zł, tzw. opłatę manipulacyjną. Jednak zauważyłam po wyjściu z tramwaju, że został źle spisany numer mojego dowodu osobistego. Czy to coś zmienia? Mandat można uznać za nieważny?

Dzięki za odpowiedzi,
Krewetka!

Pewnie nie, bo upomnienie w razie czego przyjdzie na Twój adres.

Tak, rozumiem, a jednocześnie pod moim adresem przecież nie mieszka osoba legitymująca się takim dowodem osobistym...
Oczywiście jeżeli przyjdzie co do czego to ja uiszczę tę opłatę, po prostu studencka kieszeń szuka okoliczności łagodzących, choć nie mam nic na swoje usprawiedliwienie- gapa jestem, zapomniałam, to i mam, dobrze, że tak nisko ;)

Ale mieszka pod tym adresem osoba o takim imieniu i nazwisku, która jechała bez ważnej legitymacji upoważniającej do zniżki :) jak rozumiem pozostałe informacje zostały zapisane poprawnie. Cóż to jest ta opłata manipulacyjna? Kiedyś trzeba było pojechać do siedziby mzk i okazać legitymację i zapłacić kilka złotych, czy to jest właśnie ta opłata manipulacyjna, czy to jednak coś w rodzaju mandatu?

Trafiłaś na oszustów i powinnaś zgłosić się na policję. Kontrolerzy nie mają prawa wystawiać mandatów.

isa.go tak, to jest taka opłata właśnie :)))
Jerry23 fakt, spisali :)
Custos_Legum, to ironia :P? Ja się nie chcę jakoś tam szczególnie migać, zasłużyłam, to zapłacę :)

Fakt, tu jest mowa o Poznaniu, w Olsztynie kiedyś też zdarzyło mi się zapomnieć dokumentu, to płaciłam 10zł. To chyba jest 10% mandatu, bo mandat wynosi 224zł :)

krewetka12 napisał:
Custos_Legum, to ironia :P? Ja się nie chcę jakoś tam szczególnie migać, zasłużyłam, to zapłacę :)

Żadna ironia. Po prostu nie wiedziałem, że kontrolerzy biletów wystawiają mandaty. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam i uważam, że padłaś ofiarą oszustów. Zgłoś się na Policję, na prawdę, może to jakaś szajka grasuje i okrada ludzi :x

Custos Legum napisał:
Żadna ironia. Po prostu nie wiedziałem, że kontrolerzy biletów wystawiają mandaty. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam i uważam, że padłaś ofiarą oszustów. Zgłoś się na Policję, na prawdę, może to jakaś szajka grasuje i okrada ludzi

Zamiast pisać głupoty o zgłaszaniu na policję może byś poprawił nie uświadomionego użytkownika? Bo jeszcze ktoś inny weźmie przeczyta i postąpi za Twoją radą, a później będzie że na forum prawnym głupoty piszą.

Mandaty wystawia policja, a kontrolerzy nakładają opłatę dodatkowa za jazdę bez ważnego biletu (czy dokumentu uprawniającego do zniżki).

Użytkownik jest uświadomiony, bo na blankiecie który otrzymał, jest wyraźnie napisane co to za dokument.

Żadne głupoty, odpowiedź udzielona zgodnie z pytaniem. Pisze, że dostała od kontrolera mandat to odpowiadam - kontroler nie wystawia mandatów i tu się temat kończy.

Powrót